Nieuws

Duurzame ETF’s in hogere versnelling

DWS heeft een duurzaam indexfonds gelanceerd met een startkapitaal van 843 miljoen. Het is daarmee de grootste ETF-nieuwkomer van de afgelopen vijftien jaar.

Voor de Duitse vermogensbeheerder DWS kan de maand maart al bijna niet meer stuk.

Dankzij de Finse verzekeraar Ilmarinen kon de ETF van start met 843 miljoen dollar, waarmee het fonds gelijk een van de grootste duurzame indexfondsen ter wereld is. Dat het om een duurzame ETF ging was niet verwonderlijk. Deze tak van de indexfondsenindustrie is ongelofelijk hip en groeit als kool.

Eerder deze maand haalde Vanguard ook al 214 miljoen dollar op met twee ETF-fondsen die het predicaat ESG dragen.

Een miljard in twee weken

Alles bij elkaar haalden de ESG-ETF’s in de eerste twee weken van dit jaar meer dan een miljard dollar op. Ook dat is een record. Toch zullen sommigen mensen zeggen dat dit slechts een momentopname is. De ETF-industrie heeft een omvang van 3700 miljard dollar. Dan is een miljard toch niet zoveel?

Maar volgens Lara Crigger van ETF.com doet dat de duurzame ESG-fondsen geen recht. “Voor een fondscategorie die 2018 afsloot met een omvang van acht miljard dollar is een miljard echt heel erg veel.”

Langzaam maar gestaag

Het meest onder de indruk is Crigger overigens niet van de ETF van DWS, maar van een duurzame ETF uit de stal van iShares.

De iShares ESG MSCI EAFE ETF (beurscode ESGD) is met 652 miljoen dollar weliswaar kleiner, maar wat zo imponerend is, is dat het fonds sinds februari 2018 er elke twee tot drie weken 20 miljoen tot 30 miljoen dollar bij kreeg.

Dat vindt Crigger sterker dan het fonds van DWS dat met Ilmarinen vooral leunt op één investeerder.

Sneeuwbal of lawine?

Of de ESG-fondsen - die soms ook de naam SRI (socially responsible investing) dragen – op deze voet door gaan, moet nog worden afgewacht. Zoals gezegd, als aandeel binnen de totale markt van indexfondsen en ETF's is het nog een kleine schakel.

Veel hangt volgens Crigger af van de grote institutionele beleggers. Als die blijven komen, volgen de particulieren vanzelf en dan kan wat nu een sneeuwbal is uitgroeien tot een lawine.

Dat er daarbij ook slachtoffers vallen is vrijwel zeker. Volgens Crigger is de trend nu naar breed samengestelde goedkope ESG-ETF's. De ETF's met een smallere basis, bijvoorbeeld alleen gericht op gender of een lage CO2-uitstoot doen het een stuk minder.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen