Nieuws

AXA IM schroeft aandelenrisico's terug

Na de vliegende aandelenstart in 2019 bouwt AXA IM risico's af. De assetmanager onderweegt Amerikaanse en Europese aandelen en ziet alleen nog aandelenkansen in opkomende markten.

Varun Ghotgalkar, aandelenstrateeg bij AXA IM, is blij met de vliegende start van de aandelenmarkten in 2019, maar nu is het tijd om gas terug te nemen. "We verlagen nu het risico en kiezen voor een neutrale positie in wereldwijde aandelen, stellen de VS na een sterke start van het jaar bij naar onderwogen en handhaven hetzelfde oordeel over Europese aandelen."

De reden is een simpele. Volgens Ghotgalkar komt de hoge risicobereidheid onder beleggers niet overeen met de huidige, wereldwijde groeivertraging en matte winstverwachtingen, met name in de eurozone. Deze groeivertraging en het feit dat winstmarges zich op een cyclische piek bevinden, leiden tot de beslissing om de blootstelling aan aandelen te verlagen.

Aandelen zijn duur

Vooral over Europese banken en verzekeraars toont de AXA-strateeg zich negatief.  “De financiële sector in de regio blijft teleurstellen met een winstdaling van 20%, zo’n 8,5% lager dan de markt eerder verwachtte. Naast de tegenvallende groei, drukte de negatieve rente op de netto rentebaten van banken.”

Uitzondering EM

Door een combinatie van factoren is AXA IM wel positief over aandelen uit opkomende markten. Niet alleen de dovish houding van de Fed, een mogelijk piekende Amerikaanse dollar en aantrekkelijk gewaardeerde aandelen, maar ook het verschil in economische groei tussen opkomende en ontwikkelde landen moet tot betere prestaties van aandelen in de opkomende markten leiden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie