Nieuws

Nooit meer een Bond king

De tijd dat Bill Gross in zijn eentje de obligatiemarkt naar zijn hand kon zetten, is voorbij. Bill Gross is inmiddels met pensioen en ook de strategie van zijn fonds is flink aangepast. Zekerheid is het nieuwe motto.

Bill Gross kreeg als oprichter van Pimco de bijnaam Bond King. Het was een eerbetoon aan een man die de markt structureel wist te verslaan. Het bedrijf Pimco groeide onder zijn leiding uit tot de grootste obligatiebeheerder ooit. Gross was voor velen een held.

Maar dat helden diep kunnen vallen bleek de afgelopen jaren. In 2014 stapte Gross over van Pimco naar Janus Henderson vanwege slechte resultaten en onenigheid over de strategie. Hij kreeg ook daar weer een groot obligatiefonds onder beheer, maar succes bleef uit.

Autist

Gross werd langzaam maar zeker zelfs een beetje een lachfiguur. Begin dit jaar was de maat vol en werd Gross aan de kant geschoven, met als afscheidsgeschenk een levenslang abonnement op Bloomberg.

The king is dead, long live the king! Niet echt, zegt de opvolger van Gross bij Janus Henderson, Nick Maroutsos. Volgens hem zal er nooit meer een obligatiekoning zijn. De monarchie wordt vervangen door een democratie. In een interview met Citywire zegt Maroutsos weliswaar de grootst mogelijke respect te hebben voor Gross, maar de tijden zijn veranderd.

Gross was iemand die veel beslissingen intuïtief nam, op eigen houtje. Dat kan niet meer, zegt Maroutsos. "Laten we wel wezen. We bevinden ons in een geglobaliseerde wereld. Er moet veel informatie worden verwerkt en dat is voor één persoon niet te doen."

Nieuwe naam

Maroutsos is ervan overtuigd dat de verschuiving binnen het obligatiebeheer zich zullen doorzetten richting een meer teamgerichte aanpak. De strategie van het  Janus Henderson Global Unconstrained Bond fonds zal ook veranderen.

Het fonds dat onder de een miljard dolar is gezakt, krijgt allereerst een andere naam. Het fonds word omgedoopt in het Janus Henderson Absolute Return Income Opportunities fonds.

Verder zal er in de toekomst meer worden ingezet op zekerheid. De vijf vaste doelstellingen van het fonds worden: kapitaalbescherming, renteopbrengsten, lage volatiliteit, diversificatie en liquiditeit. Liefst allemaal tegelijk.

Libor

Het fonds lijkt daarmee erg op een ander fond uit de Janus-stal: de bijna even grote Janus Henderson Short Duration Income ETF, die tevens onder beheer staat van Maroutsos samen met Daniel Siluk en Jason England.

Er is wel een verschil in rendementsverwachting. Het ETF-fonds mikt op 200 basispunten (twee procentpunt) boven de korte rente (libor in Europa), terwijl het Absolute Return fonds uitgaat van de korte rente plus 400 basispunten (vier procentpunt). 

Voor de ETF worden 0,35% aan beheerkosten gevraagd, de kosten van het actief geleide fonds komen te liggen op 0,78%.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie