Tjibbe Hoekstra is financieel journalist. Hij schrijft over beleggingsfondsen en trends in assetallocatie en portfolioconstructie. Na een verblijf van vier jaar in de Londense City is hij sinds kort weer terug in Nederland.
Nieuws

Succesvol ESG-engagement zet koersen 7% hoger

Active ownership wordt niet alleen steeds populairder, het levert ook duidelijk geld op. Dat blijkt uit onderzoek van professor Oguzhan Karakas van de universiteit van Cambridge. Daarom bestaat er ook een stemrechtpremie op aandelen.

Uit recent onderzoek dat Oguzhan Karakas (foto) uitvoerde naar de effecten van ESG-interventies bij Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven, blijkt dat succesvol engagement door een aandeelhouder of een groep aandeelhouder leidt tot een hogere aandelenkoers.

"De beurskoers van het bedrijf in kwestie stijgt gemiddeld 7% extra in vergelijking met de benchmark in het jaar volgend op een succesvol engagement," vertelt Karakas. Ook in de periode daarna is er nog steeds sprake van een positief koerseffect. Op een bijeenkomst, georganiseerd door Invesco, ging Karakas nader in op de positieve beleggingseffecten van succesvolle engagement.


Groene winst

Vanwaar die grote winst die met engagement is te boeken? De koerswinst kan ermee te maken hebben dat activistische beleggers, zoals assetmanagers en pensioenfondsen, na een succesvol engagement hun belang in het bedrijf uitbreiden.

"Dat een bedrijf beter presteert na een ESG-interventie is waarschijnlijk ook terug te voeren op de werknemers, die gemotiveerder zijn als ze voor een duurzaam bedrijf werken," denkt Karakas. "Tevreden werknemers zijn productiever."

Daarnaast legt een groener imago een bedrijf geen windeieren. "Tegen een groen imago kan geen marketingcampagne op. Een groener imago vertaalt zich zowel in extra verkopen als in meer belangstelling van beleggers om in het bedrijf te beleggen."

"Tegen een groen imago kan geen marketingcampagne op"

Stemrechtpremie

Beleggers kunnen directe invloed uitoefenen door te stemmen tijdens aandeelhoudersvergaderingen. Aan dat stemrecht wordt daarom waarde toegekend, zo heeft Karakas ontdekt. De wetenschapper heeft een stemrechtpremie gedistilleerd door de koers van opties op een aandeel van een bepaald bedrijf af te zetten tegen de koers van het aandeel zelf.

Karakas: "Als het aandeel het beter doet dan de optie, betekent dit dat een bepaalde waarde wordt toegekend aan het stemrecht. De optie vertegenwoordigt namelijk puur de kasstroom-component van een aandeel."

Succesvol engagement betaalt zich uit

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Deze stemrechtpremie blijkt het grootst te zijn voorafgaand aan special meetings van bedrijven, waar aandeelhouders kunnen stemmen over voorstellen van aandeelhouders of van het bedrijf zelf. Na afloop van zo’n meeting daalt de stemrechtpremie weer even snel.

Meeliften met het succes van green bonds?

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Follow the leader

Terug naar dat positieve koerseffect. Dat blijkt alleen plaats te vinden als er in het betreffende engagement sprake is van een coalitie van beleggers, waarbij één grote belegger de leiding neemt en zijn acties coördineert met gelijkgestemde collega-beleggers. Karakas: "Dat lijkt op wolf-pack activisme waarbij een coalitie belanghebbenden, meestal hedgefondsen, hun acties coördineren om een bepaald doel te bereiken."

Net zoals een groep lone wolves meestal niet veel prooi vangt, blijken engagements zonder een duidelijke leider ook weinig succesvol. "Een lead investor verhoogt bij een engagement de kans op succes van 16% naar 25%," vertelt Karakas.

"Engagements zonder een duidelijke leider blijken weinig succesvol"

De kans op succes wordt bovendien nog groter als de lead investor uit hetzelfde land komt als het bedrijf dat het doelwit van de actie is. "Dat kan ermee te maken hebben dat een bedrijf zich in zo’n geval eerder zorgen maakt over zijn reputatie. Maar het maakt ook de communicatie tussen belegger en bedrijf simpelweg makkelijker, en er is eerder sprake van gedeelde belangen tussen de partijen," denkt Karakas.

Tjibbe Hoekstra is financieel journalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen