Nieuws

Harde Brexit stuk verder weg

Het Britse parlement heeft sinds 27 februari meer invloed bij de besluitvorming rond Brexit. Dat steunt de pro-Europese krachten en maakt een harde Brexit minder waarschijnlijk, aldus Rabobank.

Een harde Brexit is nog niet van de baan, maar wel minder waarschijnlijk na de stemming in het Britse parlement van 27 februari. Dat stelt Rabobank-analist Alexandra Dumitru in een analyse.

Wat gebeurde er op 27 februari? Dat waren verschillende dingen tegelijkertijd. Ten eerste trok de sociaaldemocratische oppositieleider Jeremy Corbyn zijn weerstand in tegen een tweede referendum.

Weer het plan van May

Ten tweede beloofde premier Theresa May haar Brexit-plan in een aangepaste versie opnieuw ter stemming in te brengen op 12 maart.

Het grote gevaar is uiteraard dat dit weer door het parlement wordt afgewezen waardoor een no-deal Brexit dichterbij zou komen. Maar daar heeft het Britse parlement gelukkig een stokje voor gestoken, zegt Dumitru.

Drie stemmingen op rij

Het parlement heeft namelijk het heft in eigen hand genomen en voor het geval May verliest twee verdere stemmingen afgedwongen.

Eerst komt er op 13 maart een stemming over de vraag of May de EU wel mag verlaten zonder deal. En daarna, als het antwoord nee is, op 14 maart een stemming over een verlenging van Artikel 50, waarmee de uittredingsdatum van 29 maart naar voren kan worden geschoven.

Geordende Brexit

Voor Dumitru is dat een positief signaal voor Groot-Brittannië en de EU. Zij gaat ervanuit dat een geordende Brexit nog altijd de meest logische uitkomst is van het hele proces, maar het gevaar van slaapwandelen richting een no-deal Brexit is een stuk verder weg.

Dat Corbyn niet langer tegen een tweede referendum is, verandert volgens Dumitru ondertussen niet veel aan het feit dat een referendum en Bremain nog altijd tot de minst waarschijnlijke scenario's behoort.

Dat gevoel leeft ook binnen de regeringspartij van May. Deze week waarschuwde chief whip Julian Smith de hard-line Brexiteers nog dat ze nu toch echt beter voor May’s Brexit-deal stemmen. Anders krijgen de soft-Brexiteers het voor het zeggen. Zijn inschatting is dat als May opnieuw verliest, het tot een uitstel van artikel 50 komt, en uiteindelijk een soft-Brexit.

Ierse backstop

Een open vraag is nog met welke deal May op 12 maart naar het parlement komt. Een van de cruciale zaken waar nog over onderhandeld wordt met de EU is de Ierse backstop.

De Britten willen graag dat deze backstop - die het vrije verkeer regelt tussen het noorden en zuiden van Ierland - tijdelijk is zodat er meer mogelijkheden zijn om zich in een latere fase verder los te weken van de EU. Binnen de EU willen met name de Ieren dat niet.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie