Nieuws

Beleggingslessen van topbelegger Howard Marks

Om succesvol te zijn moet een belegger zijn emoties beter onder controle hebben dan de massa. Hij moet bovendien geduldig zijn en grote risico's aan het einde van de cyclus mijden, aldus Howard Marks.

Een van de belangrijkste eigenschappen voor een succesvol belegger is het besef dat hij de toekomst niet kent. Hij moet bovendien geduld hebben en oog voor risico's.

“Grote beleggers zoals Warren Buffett hebben geen emoties. En dat moet het uitgangspunt zijn voor iedere belegger. We moeten altijd onze emoties beter in bedwang hebben dan de massa.”

Dat zei vermogensbeheerder Howard Marks onlangs tijdens een bijeenkomst in Portland over de eigenschappen van succesvol beleggers, waar Lauren Foster verslag van doet.

Contrair

Marks valt zeker in die categorie succesvolle beleggers. Met zijn investeringsmaatschappij Oaktree Capital Management (120 miljard dollar onder beheer) heeft hij over de jaren heen een naam opgebouwd als contraire belegger met een uitstekende neus voor het juiste momentum.

En dat terwijl hij zelf zegt het juiste moment nooit te kennen. Marks: “Niemand weet hoe de toekomst eruit ziet. Het enige wat we weten is waar we ongeveer in de marktcyclus zitten.”

Nu is dat de late fase, iets waar Marks al in de zomer van 2017 voor begon te waarschuwen. Bij die fase hoort een voorzichtige aanpak.

Hoog risico alleen vroeg in de cyclus

“Ik zeg nooit zoiets banaals als nu moet u alles verkopen. Maar wat ik sinds 2017 wel adviseer is om te kiezen voor een voorzichtige aanpak. Want als er een ding zeker is, dan is het dat hoe later we in de cyclus zitten, des te groter zijn de risico’s en des te kleiner de verwachte rendementen.”

Aan het begin van de cyclus is dat precies andersom en loont het af en toe een gokje te wagen. Zo maakte Marks een fortuin door met Oaktree kort na de kredietcrisis junkbonds te kopen.

Niemand is volmaakt

Een laatste les van Marks is dat perfecte beleggers niet bestaan. Een goede belegger moet een plan hebben, dat uitvoeren en vervolgens geduldig afwachten tot het uitkomt. Dat kan soms lang duren, soms nooit. Maar dat is niet erg, want iedereen maakt wel eens een fout. 

Voor een fondsbeheerder kan dat wel lastig zijn. Die moet immers zijn klanten uitleggen waarom het fonds het slechter doet dan de rest. Marks heeft zichzelf daarvoor ingedekt.

“Ik ben zo slim geweest mijn beleggers al vroeg zo te conditioneren dat ze er altijd op zijn voorbereid dat ik het fout heb.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's