Nieuws

De obligatiemarkt heeft twee bazen

Centrale banken of obligatiebeleggers, wie van de twee bepaalt de obligatieprijzen? Volgens Cullen Roche doen ze het samen. Bij langlopende obligaties hebben beleggers een zwaardere stem, bij kortlopende obligaties zijn het de centrale banken met de meeste invloed.

Wie bepaalt de richting op de obligatiemarkt?  Er bestaan grofweg twee scholen. De een zegt dat het vooral centrale banken zijn die de richting wijzen. Volgens de andere partij zijn beleggers veel belangrijker.

Cullen Roche - zelf obligatiehandelaar - is het eigenlijk met geen van beiden eens. Volgens hem ligt de waarheid ergens in het midden. Bij kortlopende obligaties zijn het de centrale banken die de regie hebben. Zij hebben immers een bijna-monopolie op de geldcreatie en de hoeveelheid andere liquide middelen in omloop.

Maar hoe langer de looptijd van obligaties wordt, hoe zwaarder de mening van beleggers en handelaren gaat wegen.

Hond kort houden 

Roche vergelijkt het met een hond die je aan een lijn hebt. Als je de lijn kort houdt dan kan de hond geen kant op. Laat je de lijn echter vieren dan heeft de hond plots de mogelijkheid alle kanten op te gaan. 

Zo is het volgens Roche op de obligatiemarkt ook. Hoe langer de looptijd van een obligatie des te groter het risico van koersuitslagen.

Weer en wind

Hoeveel de hond uitwijkt naar links en rechts heeft vervolgens te maken met externe factoren. Is het koud en winderig wil hij misschien zo snel mogelijk kaarsrecht naar huis, maar als er veel andere honden zijn, schiet hij van links naar rechts.

Zo is het ook met de obligatiemarkt. Alleen zijn de externe factoren hier zaken als economische groei, kredietrisico, financiële stabiliteit en inflatie. Het doel van zowel beleggers als centrale banken is om de obligatiemarkt zoveel mogelijk onder controle te houden en goed te voorspellen.

Maar dat is uiteraard op de lange termijn lastiger dan op de korte.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie