Nieuws

Het langetermijnverhaal India

Op korte termijn wordt de aandacht van beleggers in India nog opgeëist door politieke beslommeringen en volatiele markten, maar de fundamentals op de lange termijn zijn robuust, stelt Indiaspecialist Jigar Gandhi van Schroders.

Terwijl alles beurzen wereldwijd nieuwe hoogtes verkennen, is de Bombay Stock Index als enige in mineur. Dat was wel eens anders. De hoofdindex Sensex staat dit jaar bijna 2% in de min, terwijl de Indiase munt dit jaar al 3% van zijn waarde tegenover de euro verloor.

De euforie die de komst van president Modi ontketende, is voorbij. Het hervormingsproces verloopt steeds trager. Beleggers vrezen bovendien dat de Indiase overheid in aanloop naar de algemene verkiezingen in april-mei kiest voor het bewandelen van de populistische weg en de uitgaven fors verhoogt met alle budgettaire risico’s van dien.

Geen last van handelsoorlog

In de publicatie Perspective: the prospects for Indian assets in 2019 deelt Jigar Gandhi van Schroders de zorgen in de markt niet. Dat de Indiase economie vooral binnenlands is gericht, is nu in het voordeel van India. "Het land zou relatief ongedeerd uit de handelsoorlog tussen de VS en China tevoorschijn moeten komen."

Ook gunstig: de inflatie vlakt af, met dank aan dalende grondstoffenprijzen. Vooral de gedaalde olieprijs pakt gunstig uit voor India, want het land is een netto olie-importeur.

"Stabiele inflatie en lagere olieprijzen hebben wat druk van de roepie afgehaald, waardoor de centrale bank van India voorlopig de rente niet hoeft te verhogen," aldus Gandhi.

India betaalt steeds meer mobiel

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Langetermijnpotentieel

Maar het belangrijkste argument om te beleggen in India is volgens Gandhi het langetermijnpotentieel. "De regering heeft belangrijke hervormingen doorgevoerd, zij het dat het hervormingsproces traag verloopt. Deze hervormingen omvatten de bestrijding van corruptie, invoering van een goederen- en dienstenbelasting en een faillissementswetgeving, regelgeving rond onroerend goed, evenals grondaankoop- en arbeidswetten."

Onderwijl groeit de Indiase economie hard door en heeft het land, in tegenstelling tot bijvoorbeeld China, geen last van vergrijzing. Nog even en in geen land wonen binnenkort meer mensen dan in India.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie