Nieuws

AXA IM optimistischer over Amerikaanse high yield-obligaties

In het vierde kwartaal van 2018 presteerden Amerikaanse high yield-obligaties nog beroerd, maar AXA IM rekent dit jaar op coupon-like-rendementen.

AXA IM is tamelijk optimistisch over de Amerikaanse high yield-obligatiemarkt. Die boekte in het vierde kwartaal van 2018 nog een negatief rendement van 4,67% maar gaat in 2019 weer presteren, zo verwacht Carl Whitbeck, hoofd high yield en fixed income bij AXA IM. De redenen zijn divers.

Ten eerste zijn er signalen van een afkoelende Amerikaanse economie. Een lage economische groei was in het verleden altijd gunstig voor high yield-obligaties. Terwijl de Fed dan op de renterem trapte, konden bedrijven voldoen aan hun schuldverplichtingen, of nieuwe gunstige financiering regelen. 

Whitbeck (foto): “Slecht presterende obligaties zullen in toenemende mate worden gestraft door beleggers, maar we denken dat de meerderheid van high yield-obligatiebeleggingen goed blijft presteren in een omgeving met lage groei in 2019."

Lage defaultrate

Wat de huidige Amerikaanse high yield-obligatiemarkt volgens Whitbeck uniek maakt, is dat bedrijven geen enorme risico’s hebben genomen, zoals vaak wel het geval is aan het einde van een cyclus. AXA IM verwacht om die reden een benedengemiddeld wanbetalingsrisico van 1,5% tot 2%.


Ook markttechnische factoren dragen bij om positiever te zijn over Amerikaanse high yield-obligaties. Whitbeck gaat er vanuit dat het aanbod laag blijft. Tegelijkertijd voorziet hij dat de Fed dit jaar de rente maar een keer verhoogt.

Ook vooruitgang op het vlak van de handelsbesprekingen met China zal volgens hem bijdragen aan de stabilisering van de markten.

Coupon-like-rendement

Whitbeck verwacht dat Amerikaanse high yield in 2019 een coupon-like-rendement kan opleveren van 6% tot 8%.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie