Nieuws
Hoe America first leidt tot emerging markets last
SSGA berekende het onmiddellijke effect van America First en de invloed die geopolitieke gebeurtenissen de afgelopen dertig jaar hadden op emerging markets.
Trump zaait angst en onzekerheid en de gevolgen daarvan voor de financiële markten laten zich heel moeilijk kwantificeren. State Street Global Advisors (SSGA), dat wereldwijd 2,5 biljoen dollar beheert, heeft een serieuze poging gewaagd, daarbij geholpen door de actualiteit.
“Na jaren van onverschilligheid,” constateert de ETF-reus in een recente studie, “reageerden de markten in 2018 heftig op geopolitieke gebeurtenissen.”
Het afscheid van quantitative easing – eerst in de VS, later ook in Europa – was zo’n event. “Internationale organisaties, verdragen en wetten verliezen geleidelijk terrein aan de eenzijdige acties van grootmachten, gebaseerd op brute politieke macht,” noemt SSGA als tweede. “In beide ontwikkelingen zijn de VS leidend.”

Symmetrisch reageren
SSGA berekende het onmiddellijke effect van America First (zie tabel), en de invloed die geopolitieke gebeurtenissen de afgelopen dertig jaar hadden op emerging markets – want die hebben het meeste te lijden.
Inclusief China, getuige de val van de renminbi. Negatieve events leidden tot een gemiddelde koersdaling van opkomende valuta’s met 0,64 procentpunt binnen twee dagen. Positieve incidenten hadden geen meetbare gevolgen.
Aandelen reageren meer symmetrisch. Beleggers lijken events beter van tevoren in te prijzen dan valutahandelaren. Positieve geopolitieke gebeurtenissen leiden tot een consistente outperformance ten opzichte van het historisch gemiddelde, negatieve tot een gemiddelde koersdaling van 2,02 procentpunten ten opzichte van het niveau daarvoor (zie grafiek).

Valuta-hedges
Na drie maanden is het buitengewone effect van events uitgewerkt, “maar de out- of underperformance gedurende die eerste weken is dan niet uitgewist,” benadrukt SSGA.
Beleggers die deze risico’s willen afdekken, adviseert SSGA om valuta-hedges te gebruiken. Geen obligaties, als proxies, omdat obligatiebeleggers uiteenlopend reageren op geopolitieke gebeurtenissen, al naar gelang hun nationaliteit. Dat heeft onder meer te maken met de valuta waarin zij moeten handelen.
Joost Ramaer is freelance journalist en schrijver van het boek De Geldpers – De teloorgang van het mediaconcern PCM (Prometheus, 2009). Over beleggen schreef hij eerder een wekelijkse column in NRC Handelsblad (2011-2013). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.