Nieuws

Bill Gross gaat met pensioen

Obligatiekoning Bill Gross, 74 jaar oud, houdt ermee op. Vanaf half februari leidt hij niet langer het Janus Henderson Global Unconstrained Bond Fund. Gross was meer dan 40 jaar actief, waarbij zijn eigenzinnige keuzes de laatste jaren steeds vaker verkeerd uitvielen.

"I’m off – leaving this port for another destination with high hopes, sunny skies and smooth seas!" Met die woorden zet Gross een punt achter zijn lange loopbaan, die steeds moeizamer verliep.

Gross had het de afgelopen jaren namelijk bepaald niet makkelijk. Zijn Janus Henderson Global Unconstrained Bond Fund, dat hij sinds eind 2014 beheerde, had te kampen met flinke uitstroom van vermogen. Hij had nog minder dan een miljard dollar onder beheer, terwijl hij in zijn hoogtijdagen bij Pimco verantwoordelijk was voor wel 300 miljard dollar. 

Vooral 2018 was een rampjaar. Het fonds verloor 4% aan rendement én verloor de helft van het fondsvermogen. Voor Richard Weil, ceo van Janus Henderson, was dat reden om Gross publiekelijk af te vallen. ‘So he hasn't lost faith in his fundamental view. But he's been wrong and wrong badly in the short term. And he's accountable and we're accountable for that.’

2018 was ook nog om een andere reden een rampjaar voor Gross. Zijn  ex-vrouw, van wie hij in 2016 scheidde, werd door de rechter in het gelijk gesteld dat Gross haar ook na de scheiding wreed behandelde. Zij beschuldigde hem er bijvoorbeeld van haar dagelijks te spioneren (kosten: 1 miljoen dollar) en haar huis onbewoonbaar te maken door dode vissen in de airco te stoppen.

Lees ook: Fonds Bill Gross nog maar 1,2 miljard dollar groot

Bij JHI leek hij met een jaarlijks rendement van minder dan een procentzijn obligatiemojo kwijt te zijn, schrijft Bloomberg. Daar had hij zelf ook last van. Gross had 700 miljoen dollar van zijn eigen geld in het fonds zitten.

Gross stopt niet helemaal met beleggen, maar gaat zijn eigen portefeuille beheren en dat van zijn goede doel.

De werkzaamheden van Gross worden vanaf 15 februari overgenomen door Nick Maroutsos. Het fonds krijgt dan meteen ook een nieuwe naam: Absolute Return Income Opportunities. Aan de beleggingsdoelstelling verandert er verder niets, in hoeverre er niets kan veranderen als de eigenzinnige Gross de zaak niet langer runt.

Reacties op het vertrek van Gross

Niets dan goede woorden van oud-Pimco-collega El-Erian, terwijl hij Pimco met slaande deuren verliet.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie