Nieuws

Vermogensbeheer: alle profielen op verlies over 2018

Offensief of defensief; alle vermogensbeheerprofielen lieten door een tegenvallend vierde kwartaal vorig jaar een verlies zien, aldus Beleggingsmatch.

Alle profielen draaiden vorig jaar verlies, met in een neutraal profiel een gemiddeld verlies van 5,6%. Dit liep in een zeer offensief profiel op tot -8,7%.

Zeer defensieve profielen sloten het jaar af met een gemiddelde min van 2,8%, zo blijkt uit cijfers van Beleggingsmatch.

Vooral het voor aandelenmarkten tegenvallende vierde kwartaal gooide roet in het eten. Daarvoor hadden beheerders eerdere kwartaalverliezen net goedgemaakt. 

rendementen beleggingsprofielen 2018

Passief versus actief beheer

In alle profielen hebben passieve vermogensbeheerders beter gepresteerd dan de actieve partijen. Het verschil in een gemiddeld profiel is 1,2 procentpunt, even groot als in een offensief profiel.

In voorgaande jaren was er een kleiner wordend verschil in de offensieve profielen. Dat de passieve partijen het beter hebben gedaan dan hun actieve tegenhangers blijkt ook uit de performance in het vierde kwartaal, al was het verschil hier niet meer dan 0,4 procentpunt.

Rendementen passieve versus actieve profielen


Beleggingsmatch houdt alle rendementen van vermogensbeheerders bij in de ProNLindex. Dit is een samengestelde index van de rendementen van alle professionele vermogensbeheerders op basis van hun data.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie