Nieuws

DWS ziet geen Chinese groeiproblemen

DWS begrijpt niets van de pessimistische reacties op de laatste Chinese groeicijfers.

De onlangs gerapporteerde Chinese groeicijfers over 2018 werden omschreven als dramatisch, maar volgens vermogensbeheerder DWS is dat sterk overdreven. Ten eerste omdat de gerapporteerde cijfers precies overeenstemden met wat de Chinese overheid én analisten hadden verwacht.

Gelet op het eindresultaat van 6,4% groei voor het vierde kwartaal en 6,6% voor het hele jaar bleken de prognoses uit Beijing opnieuw zeer nauwkeurig. Ook vanuit een ander perspectief, de omvang van de Chinese economie, lijkt de negatieve berichtgeving volgens DWS overdreven.

"In de afgelopen decennia is het Chinese aandeel in de wereldwijde groei gestegen van 3% in de jaren tachtig tot meer dan 25% sinds 2008. Daarna is het Chinese aandeel vrijwel constant gebleven, hoewel de jaarlijkse groei van China in dezelfde periode is gedaald van meer dan 10% naar 6,6%." De reden? "De economie is gewoon veel groter dan vroeger."

 

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Veilige groeihaven China

Voor dit jaar wordt een Chinese groei van 6% tot 6,5% verwacht. Daarmee kan China opnieuw een veilige haven worden in een wereld van afzwakkende economische vooruitzichten, stelt Xueming Song, China Chief Economist bij DWS.

Sceptici - en men moet volgens DWS altijd sceptisch blijven, gezien de ongelooflijke precisie waarmee de Chinese economische cijfers overeenkomen met de doelstellingen Beijing - wijzen op de vele westerse bedrijven die hun zwakkere kwartaalcijfers en moeizamere vooruitzichten verklaren met een zwakkere vraag vanuit het Aziatische land. Xueming Song wijst daarvoor naar het Chinese economische beleid dat zich vooral richt op consumptie en diensten.

"Van de vroegere investeringen in infrastructuur en in machines profiteerden vooral de buitenlandse bedrijven. Door de overcapaciteit en de snelle stijging van de schuldenlast is er bovendien minder ruimte voor klassieke investeringsprogramma's, wat zelfs Beijing de laatste jaren heeft erkend."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen