Nieuws

T. Rowe Price: Groeiaandelen blijven outperformen

Wat doen aandelen tussen nu en 2025? Daarover sprak Justin Thomson, CIO aandelen van T. Rowe Price, afgelopen donderdag in de A’dam Toren. Thomson gelooft niets van een hernieuwde populariteit van waarde-aandelen. "Lage inflatie, disruptie en regelgeving drukken ook de komende jaren de winsten van waarde-aandelen."

Dat aandelenbeleggers in de afgelopen tien jaar exceptioneel aandelenrendementen boekten, is volgens Justin Thomson (foto), CIO aandelen van T. Rowe Price, niet geheel toevallig, want in de acht jaar ervoor hadden beleggers net twee correcties voor hun kiezen gekregen.

Maar hoe nu verder? Dat weet Thomson natuurlijk ook niet. Hij gaat daarom maar uit van het langetermijngemiddelde. "Ik zou niet weten waarom aandelen het beter of slechter zullen doen dan vroeger."

Met dat langetermijngemiddelde is overigens weinig mis, zo becijfert Thomson. "Amerikaanse aandelen deden sinds 1900 9,6% per jaar. Trekken we daar de inflatie vanaf, dan blijft er 6,5% over. Voor obligaties is het heel wat minder: 4,9% nominaal en 2% minus inflatie. Over cash zullen we het verder niet hebben."


Justin Thomson

Waardering niet het probleem

De huidige aandelenwaardering geeft volgens Thomson weinig richting. Nou ja, het hangt er maar helemaal vanaf welke waarderingsmaatstaf wordt gebruikt. Volgens de cyclically adjusted P/E van Shiller, die uitgaat van de gemiddelde winst over de laatste tien jaar, zijn Amerikaanse aandelen nog altijd héél duur.

"Maar daarin zitten dus ook de winsten van tien jaar geleden verwerkt, en die lagen toen op de bodem," vertelt Thomson. "Op basis van de verwachte winsten in 2019 kost de S&P nu iets meer dan vijftien keer de winst. Dat is zeker niet duur." Thomson zelf hecht niet al te veel waarde aan de Shiller P/E, "want de wereld van nu ziet er heel anders uit dan in 2009."

"De S&P kost nu iets meer dan 15 keer de winst, en dat is zeker niet duur"

Bovendien, volgens Thomson mogen aandelenwaarderingen best wel iets hoger zijn dan het langetermijngemiddelde. "Inflatie is geen issue en dat blijft de komende jaren zo. Technologische ontwikkelingen, globalisering, vergrijzing en toekomstige schuldafbouw houden de inflatie, en daarmee ook de rentes laag. Dat stut de vraag naar risky assets."

"Daarnaast vallen door nieuwe accountantsregels de winsten lager uit, dus mag de koers-winstverhouding om die reden ook wel iets hoger zijn." Voor de S&P geldt dat deze index minder cyclische bedrijven telt dan in het verleden. Ook dat rechtvaardigt volgens Thomson hogere waarderingen.

Zorgen om de renminbi

Grote aandelenrisico’s op de korte termijn ziet Thomson niet. De vrees voor een naderende Amerikaanse recessie deelt hij niet. "De marktconsensus vertelt dat we de komende drie jaar geen Amerikaanse recessie krijgen, maar de economische groei vertraagt wel."

Ook een full blown handelsoorlog staat volgens hem niet op de agenda. "China zal nooit helemaal geven wat de VS wil, maar waarschijnlijk wel 75%. We krijgen te maken met een wapenstilstand maar geen permanente vrede."

De belangrijkste zorg van Thomson is dus niet een Amerikaanse recessie of een escalerende handelsoorlog. Wat hij wel vreest is een toekomstige vrije beweging van de Chinese renminbi. Die zit nu nog vastgeklonken aan de dollar.

Genoeg mogelijkheden

"De renminbi is nu zwaar overgewaardeerd. Dat is de reden waarom Chinezen zo graag buiten hun eigen land winkelen. Wordt de koppeling losgelaten, dan zal de Chinese munt fors in waarde dalen. Dat zal niet alleen in China, maar ook in de rest van de opkomende markten worden gevoeld."

In eerste instantie is een vrij bewegende renminbi volgens Thomson dus negatief, maar op de lange termijn juist bullish, "want dan kan China eindelijk een onafhankelijke monetaire politiek voeren."

Over de veel genoemde hoge Chinese schuld, die een harde Chinese landing zou kunnen uitlokken, ligt Thomson geenszins wakker. "Die hoge schuld zit vooral bij staatsbedrijven en bestaat uit hypotheekleningen. De Chinese overheid heeft nog altijd genoeg mogelijkheden om te stimuleren."

Mooie kansen

Zolang de inflatie laag blijft, zijn aandelen volgens Thomson koopwaardig. Daarbij liggen de beste kansen volgens hem in de emerging markets. Niet zo zeer omdat aandelen uit opkomende markten zo laag gewaardeerd zijn, maar vooral omdat de meeste onderliggende valuta op de bodem liggen.

"Aandelen opkomende markten moeten nooit worden gekocht omdat ze zo goedkoop zijn maar omdat de onderliggende valuta ondergewaardeerd zijn. Als een lokale valuta meer waard wordt, dan volgt de economie vanzelf en daarna ook de koersen van aandelen."

Pas op voor Chinese tech!

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Naast aandelen opkomende markten kijkt Thomson met een begerige blik naar Japanse aandelen. Dat bedrijven daar eindelijk aandacht beginnen te krijgen voor hun aandeelhouders zal positief uitpakken, zo verwacht ook Thomson. “Japanse bedrijven houden op met het oppotten van cash.”

Liever groeiaandelen

Duidelijke sectorvoorkeuren heeft hij niet. Wel ziet hij ook de komende jaren veel betere kansen voor groeiaandelen dan voor waarde-aandelen. Dat value na jaren van underperformance aan de vooravond staat van een indrukwekkend herstel, gaat er bij hem niet in.

“Dat komt door de kracht van disruptie. Maar liefst 35% van de S&P-winsten staat onder druk. Ook de huidige lage inflatie drukt de winsten van waarde-aandelen. Dan is er nog het fenomeen regulering, dat negatief doorwerkt op bank- en telecomaandelen. Banken in Europa worden nog extra geraakt door negatieve rentes.”

"Maar liefst 35% van de S&P-winsten staat onder druk"

Outperformance waarde-aandelen iets van vroeger

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Thomson heldere advies voor beleggen in aandelen tussen nu en 2025: “Stop het geld in een goede gespreide portefeuille van groeiaandelen en laat het verder over aan een actieve assetmanager. Het nemen van risico’s betaalt zich op de lange termijn altijd uit.”


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Assetallocatie