Nieuws

Overnamehonger leidt tot waardevernietiging

Willis Towers Watson verwacht in 2019 betere tijden voor de M&A-markt na het slechtste jaar sinds de financiële crisis. "Sinds de piek in 2015 daalt de performance van overnemende partijen gestaag."

Beleggers kunnen beter geen aandelen aanhouden van bedrijven met een onstilbare overnamehonger. De wereldwijde fusie- en overnamemarkt (M&A) heeft de laatste twee jaar moeite om waarde toe te voegen.

Sinds de piek in 2015 daalt de performance van overnemende partijen gestaag. Dat blijkt uit onderzoek van Willis Towers Watson en de Cass Business School.

Gabe Langerak, hoofd M&A West-Europa bij Willis Towers Watson, stelt zelfs dat het vermogen om door overnames aandeelhouderswaarde te leveren op een tienjarig dieptepunt is beland.

Weinig deals

Dat is op zich geen al te groot probleem, want 2018 was geen topjaar voor fusies en overnames. Veel deals waren er niet.

Toenemende onzekerheid op het gebied van regelgeving en lopende handels- en tariefonderhandelingen (denk aan Brexit en handelsproblemen tussen de VS en China) maakte het moeilijk om deals te realiseren, zeker als ze grensoverschrijdend waren.

Overnamehonger pakt steeds minder goed goed uit

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Toch denkt Langerak dat de M&A-markt het ergste achter de rug heeft. Volgend jaar zal niet alleen het transactiecolume kunnen stijger, maar kunnen overnames ook weer rendement opleveren. Tenminste, zo zegt Langerak er direct bij, als de overnemende partijen hun groeidoelstellingen zorgvuldig kiezen.

De M&A-vooruitzichten van 2019

Op basis van de korte- en langetermijntrends die uit het onderzoek naar voren komen en gesprekken met klanten en collega's heeft Gabe Langerak vijf M&A-voorspellingen voor 2019 opgesteld.

  1. Het kan alleen maar beter worden
    Langerak verwacht dat het aantal transacties in 2019 nog even daalt om vervolgens, als er meer duidelijkheid bestaat over het Amerikaanse handelsbeleid en de Brexit, te herstellen. De positie van kopers zal dan ook voldoende zijn versterkt om meer waarde uit deals te kunnen halen. Langerak: "Technologische ontwrichting, veranderend consumentengedrag, de vertraging in de groei van de opkomende markten en de recordcashreserves zullen bedrijven ertoe aanzetten om zich op de fusie- en overnamemarkt te begeven."

  2. Daling internationale transacties
    Willis Towers Watson verwacht een wereldwijde daling van het aantal grensoverschrijdende deals als gevolg van de toenemende trend naar protectionisme Langerak: "De Europese markt voor grensoverschrijdende fusies en overnames zal naar alle waarschijnlijkheid levendig blijven, en kan zelfs groeien, gezien de sterke banden binnen Europa en de versoepeling van de regelgeving in de regio."

  3. Geen opleving in APAC
    Afgezien van een aanzienlijke daling van het transactievolume pakten Aziatische overnames afgelopen jaar bijzonder slecht uit. Aandelen van kopende partijen deden het gemiddeld 17,1% slechter dan de regionale MSCI-index. Willis Towers Watson verwacht dat de fusies en overnames van Chinese bedrijven in 2019 verder zullen afnemen, wat het M&A-volume van de gehele APAC-regio negatief beïnvloedt.

  4. De externe interesse voor het Verenigd Koninkrijk blijft sterk
    Terwijl de aanhoudende onzekerheid rond Brexit zich in 2019 waarschijnlijk zal vertalen in minder fusies en overnames tussen Britse bedrijven blijft het Verenigd Koninkrijk voor niet-Britse kopers een van de aantrekkelijkste M&A-landen.

  5. Mega-deals blijven achter
    2018 telde slechts zeventien mega-deals (tien miljard dollar of meer per deal) en deze deals pakten ook nog eens slecht uit. Ten opzichte van de brede markt verloren kopende partijen 14,5% aan beurswaarde. Dit jaar ligt een bloeiende markt voor mega-deals niet voor de hand. De vele onzekerheden nodigen niet uit om grote overeenkomsten te sluiten. Alleen al de lange tijd die tegenwoordig moet worden gewacht, totdat een deal zijn goedkeuring krijgt, maakt huiverig.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie