Nieuws

Koersen Britse vastgoedfondsen flink onder NAV

De koersen van een aantal Britse vastgoedfondsen zijn in december scherp gedaald, tengevolge van het schrappen van de gegarandeerde verkoopprijs voor aandelen van vastgoedfondsen. Te veel beleggers wilden uitstappen.

Een aantal Britse vastgoedfondsen is in december vanwege de Brexitonzekerheid gestopt met het aanbieden van vaste garantieprijzen voor hun aandelen. In plaats daarvan wordt de prijsvorming nu aan de markt overgelaten.

Deze ontwikkeling heeft grote negatieve gevolgen gehad voor de koersen. Zo gingen bijvoorbeeld de koersen van de Britse vastgoedfondsen van Columbia Threadneedle en Kames Capital met rond de 6% onderuit. Dit meldt Citywire.

Uitstroom van kapitaal

Columbia Threadneedle en Kames zagen zich tot deze maatregel genoodzaakt, omdat veel beleggers uit de fondsen wilden stappen. Tegen een vaste gegarandeerde prijs, dichtbij de getaxeerde waarde (NAV), zou dit alleen mogelijk zijn als er kantoren, winkels en andere stenen worden verkocht om aan voldoende cash te komen.

Hiertoe waren Columbia en Kames niet bereid. Jones Lang Lasalle kan zich in dit besluit wel vinden.

De internationale makelaar ziet door de slopende Brexitonderhandelingen namelijk hoogstens een tijdelijke dip in markt voor commercieel vastgoed. Op de lange termijn is JLL onverminderd positief over de vastgoedkansen in het VK en Londen.

Nederlandse fondsen al lang onder NAV

Heel bijzonder is het niet dat de koersen van vastgoedfondsen al dan niet tijdelijk tegen een discount worden verhandeld. In Nederland geldt het momenteel zelfs voor vrijwel alle beursgenoteerde vastgoedfondsen, zoals Unibail Rodamco, Vastned, Eurocommercial Properties en Wereldhave.

De reden van hun onderwaardering is echter een andere dan bij de Britse fondsen. Bij de Nederlandse fondsen gaat het om een algemeen wantrouwen van beleggers in de waardering die makelaars geven aan de vastgoedpanden in portefeuille, zeker als het om winkels gaat.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen