Nieuws

Triple-B obligatiemarkt roept herinneringen op aan 2007

Steve Eisman, de man die de huizenmarktbubbel van 2007 correct voorspelde en de inspiratiebron was voor het boek "The Big Short", ziet nu grote risico's voor beleggers in triple-B obligaties.

“Triple B-movie,” het klinkt als een persiflage op een slechte B-film, maar is in werkelijkheid de titel van een artikel in The Financial Times over misschien wel een van de grootste beursrisico’s ooit: de explosief gegroeide markt voor obligaties met een rating net boven junk.

Junk-obligaties zijn obligaties van bedrijven die als het macro-economisch slechter gaat een grotere kans hebben in de problemen te komen. De regels voor beleggingen in dit soort obligaties zijn vaak streng voor institutionele partijen, zoals pensioenfondsen. Veel strenger dan voor BBB-obligaties.

Toeval of niet, juist deze BBB- markt is enorm gegroeid. In 2007 (voor het uitbreken van de kredietcrisis) ging het om het nog bescheiden bedrag van 750 miljard dollar aan uitstaande triple B-schulden. Nu is dat opgelopen naar 2700 miljard dollar.

The Big Short

Volgens Steve Eisman, fondsmanager van Neuberger Berman, voelt het als dansen op een vulkaan. Wat hij vooral zorgelijk vindt, is dat de banken zich grotendeels hebben teruggetrokken uit deze markt. Zij hebben hun aandeel in de triple-B markt doorverkocht aan institutionele beleggers die de laatste jaren op zoek waren naar extra yield.

Eisman denkt dat de luchtbel nog niet helemaal vol is. Maar als hij vol is en knapt dan zal het heel veel pijn doen. Dat moment komt als de economie in een recessie belandt.

Eisman is niet de eerste beste. Hij was de inspiratie voor het verfilmde boek The Big Short van Michael Lewis, waarin een hedgefondsmanager wordt beschreven die aan ziet komen dat de huizenmarkt op instorten staat door gierige banken en consumenten en daarop inspeelt met enorme shortposities in de markt voor collateralized debt obligations (cdo’s). Het leidt uiteindelijk tot de ondergang van Lehman Brothers en een wereldwijd diepe recessie.

Jay Powell

Eisman is volgens de FT zeker niet de enige die zich zorgen maakt. De Britse zakenkrant voert een hele trits analisten op. Zo waarschuwt Rajeev Sharma, directeur fixed income bij Foresters Investment Management, dat de grote klap komt als triple-B obligaties worden gedowngrade naar junk. Dan moeten veel instituten namelijk verkopen. 

Nikolaos Panigirtzoglou van JP Morgan denkt dat dit proces 2018 al in gang is gezet, maar nog niet tot paniek heeft geleid. Zodra dat het geval is, moet worden gevreesd voor een kettingreactie.

Naast de FT zei overigens ook Fed-president Jerome (Jay) Powell vorige week zich grote zorgen te maken over de Amerikaanse schuldenberg van inmiddels 21,9 biljoen dollar.

Het is voor de Fed een van de grote dilemma's: hoe kan het de rente in de VS naar een normaal niveau terugbrengen en tegelijkertijd stoppen met obligatieaankopen, zonder dat beleggers in paniek raken?

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie