Nieuws

Einde QE maakt aandelen nog 10% goedkoper

De beëindiging van het opkoopbeleid door centrale banken leidt waarschijnlijk tot een 10% lagere waardering van aandelen wereldwijd, concludeert hoofdstrateeg Luca Paolini van Pictet AM.

Het ruime monetaire beleid was een van de grote aanjagers van de langdurige bullmarkt. Dat veranderde vorig jaar. Enkele grote centrale banken werden voor het eerst nettoverkopers van obligaties. De totale wereldwijde stimulans kromp van 2600 miljard dollar in 2017 naar 600 miljard dollar in 2018.

Terugtrekkende centrale banken zijn volgens Luca Paolini van Pictet AM een belangrijke reden van de dalende aandelenkoersen vorig jaar. Dat schrijft hij in de publicatie Five lessons form 2018. Hij denkt ook te weten wat het einde van QE aandelenbelegers gaat kosten. 

Paolini: “Uit onze analyse blijkt dat deze daling van de liquiditeit nu al effect heeft op de koerswinstverhoudingen. We verwachten dat overliquiditeit de komende tijd blijft dalen. Dit zal waarschijnlijk leiden tot een daling van 10%."

Liquiditeit en koers-winstverhouding gaan hand in hand

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Handelsconflict gaat ook pijn doen

Paolini (foto) concludeert verder dat de wereldwijde handel tot dusver redelijk resistent is gebleken voor het handelsconflict tussen de VS en China.

“Fabrikanten en consumenten zijn er blijkbaar in geslaagd om de kosten op te vangen of, als alternatief, om nieuwe klanten of nieuwe leveranciers te vinden. Het is echter twijfelachtig hoe lang de reële wereldeconomie nog immuun is voor het conflict.”

Volgens de hoofdstrateeg heeft het handelsconflict wel al een grote impact gehad op het ondernemersvertrouwen. Zo daalde de wereldwijde Purchasing Managers Index (PMI) van 55,7 in februari, het hoogste punt sinds 2011, naar 50,6 in oktober. Deze daling wordt volgens Paolini waarschijnlijk veroorzaakt door de wereldwijde handelsspanningen, een pijnpunt dat hij niet snel ziet verdwijnen.


De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's