Nieuws

Schroders: Beursjaar 2019 wordt beter dan 2018

CEO Peter Harrison van Schroders is ondanks de valse start van dit beursjaar helemaal niet zo negatief over 2019. "Terugkijkend blijken de waarderingen afgelopen jaar gewoon te optimistisch te zijn geweest, waardoor markten kwetsbaar waren voor slecht nieuws."

Na een teleurstellend 2018 verwacht CEO Peter Harrison van vermogensbeheerder Schroders dat de markten in 2019 weer opveren. "Terugkijkend blijken de waarderingen afgelopen jaar gewoon te optimistisch, waardoor markten kwetsbaar waren voor slecht nieuws."

In 2019 zal er ook nog genoeg slecht nieuws zijn, maar de markten zullen daar beter mee kunnen dealen, zo verwacht Harrison.

"De koersdalingen hebben meer realiteitszin gebracht in de aandelenmarkten. Zij prijzen ondertussen sommige risico’s in, waar Schroders al eerder op wees."

Herstel EM

De Britse vermogensbeheerder voorspelt een geleidelijke groeivertraging in de VS in 2019 en 2020. Dat betekent tegelijkertijd dat het einde van de rentestijgingen in zicht is.

De dollar kan dan terrein verliezen ten opzichte van andere valuta, wat weer gunstig is voor opkomende markten en obligaties.

Opkomende markten, waaronder China, hebben in 2018 bijzonder zwaar geleden en het zou Harrison niet verbazen als ze zich in 2019 herstellen. "Het multiasset-team omschrijft de waardering van opkomende markten als provocatief laag."

Duurzaamheid is key

Minder positief zijn de obligatiemanagers van Schroders over de vooruitzichten van de obligatiemarkten. Boosdoeners zijn vooral de centrale banken, die na jaren van gigantische opkoopacties, nu gestaag de markt verlaten. Niet dat er geen obligatiekansen zijn.

"Bedrijfsobligaties zijn de afgelopen maanden goedkoper geworden en zullen, als we het bij het juiste eind hebben voor wat betreft een beperkte groeivertraging in de VS, volgend jaar, ondersteund worden door sterke fundamentals"

2018 was volgens Harrison het jaar waarin beleggers oog kregen voor de duurzaamgeid van bedrijfsmodellen. "We zagen hoe kritiek op sommige praktijken van grote technologiebedrijven hebben geleid tot een daling van hun aandelenkoersen."

Daarnaast heeft volgens Harrison klimaatverandering grote fysieke schade veroorzaakt en heeft onevenwichtigheid tussen generaties in verschillende Europese landen geleid tot politieke onrust. "De aandacht voor ESG wordt steeds groter en kritischer."

Wel lagere rendementen

In de vooruitzichten voor de komende tien jaar verwacht Schroders gematigde rendementen op de publieke markten als gevolg van lagere economische groeicijfers dan in het verledenin combinatie met lagere obligatierendementen.

2019 zal in dat plaatje passen. "Er zijn positieve rendementen te behalen, maar beleggers zullen er hard voor moeten werken." Daarnaast denkt Harrison dat blootstelling aan private equity en vastgoed als onderdeel van een gediversifieerde portfolio beleggers helpt om hun doelen te halen.

Lees ook: De beurs in 2029

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie