Nieuws
Slecht kwartaal biedt betere kansen
Grote koersdalingen, zoals in het vierde kwartaal van 2018, zijn geen unicum. In het verleden zijn er genoeg rampkwartalen aan te wijzen. Afgezien van de jaren dertig volgde kort daarna altijd een fors herstel, schrijft Ben Carlson.
Dat het laatste kwartaal van 2018 slecht was voor aandelen is een understatement. De AEX-index is zo’n 12% gedaald, de S&P ruim 15% en bij smallcaps wereldwijd was de schade nog veel groter.
Logisch dat beleggers zijn afgeschrikt, zeker met de economische vooruitzichten die wereldwijd somberder worden. Toch wijst de geschiedenis uit dat juist dit vaak goede momenten zijn om in te stappen, schrijft vermogensbeheerder Ben Carlson in zijn blog A Wealth of Common Sense.
Carlson heeft alle grote koersdalingen van de S&P van de laatste 100 jaar op een rij gezet en in bijna alle gevallen veerde de beurs in de periode daarna hard op.
Sinds 1926
Het vierde kwartaal van 2018 behoorde tot een van de vijftien slechtste sinds 1926. Na vorige slechte kwartalen volgde echter in slechts drie gevallen een daling in het volgende jaar en twee keer een daling in de volgende vijf jaar.
In alle twee die gevallen was dat in de jaren dertig na de grote beurscrash van 1929. Na andere grote dalingen zoals in 1962, 1970, 1974 en 2002 volgden juist extreem goede periodes.

Klik op de afbeelding voor een grote versie
Geen hard advies
Met andere woorden als de jaren dertig eruit worden gefilterd blijven alleen goede beursfasen over. Carlson weet natuurlijk ook niet wat volgt in 2019.
Hij wil ook geen hard advies afgeven om te kopen, maar puur en alleen afgaand op de geschiedenis en ervan uitgaand dat er geen diepe recessie volgt zoals begin jaren, dan ziet het er eigenlijk goed uit voor de beurs in 2019.