Nieuws

Wat is beter, kort- of langlopende obligaties?

Met de aandelenbeurzen in mineur vormen obligaties een relatief veilige haven. Wat is beter, kort- of langlopende obligaties?

Het goede nieuws voor obligaties is dat ze in Europa en de VS momenteel meer rendement opleveren dan aandelen. Het nadeel is dat de rente nog altijd laag is.

Veel beleggers lijken dit nadeel echter op de koop toe te nemen, want uit onderzoek van Bank of America Merrill Lynch blijken beleggers de afgelopen maand massaal op obligaties te zijn overgestapt.

Dat heeft veel te maken met enerzijds angst bij beleggers voor een wereldwijde recessie, terwijl de Federal Reserve van de andere kant de rente verhoogd vanwege de hoge groei en meer inflatie.

Kort of lang? 

Twee verschillende visies dus, die niet met elkaar stroken. En zo lang dit zo is, blijven aandelen volgens de meeste analisten onder druk staan.

Obligaties zijn in dat geval een alternatief. Maar wat voor obligaties? Econompicdata komt tot de conclusie dat u zeker in de VS het best kortlopende obligaties kunt kopen, in plaats van langlopende.

De reden hiervoor is een algemene beleggersregel: In tijden van dreigende deflatie doen langlopende obligaties het meestal beter dan cash, terwijl als er juist meer inflatie wordt verwacht het beter is om cash geld te hebben.

Risicovergoeding 

Nu kan het met de inflatie in 2019 natuurlijk nog alle kanten op. Dat geldt zeker voor de eurozone waar de inflatie ondanks de liquiditeitsimpulsen van de ECB nog altijd laag is.

In de VS is dat anders. Daar is de werkloosheid laag en de inflatie trekt aan. De Federal Reserve heeft niet voor niets de korte rente dit jaar vier keer verhoogd en de centrale bank mikt voor 2019 op nog eens twee verhogingen.

Dit heeft in de VS geresulteerd in een korte en lange rente die elkaar niet meer zoveel ontlopen. De 3-maands treasury bill levert 2,4% op, terwijl een 10-jarige staatsobligatie 2,8% rendeert.

De vraag is of die 0,4% extra rendement opweegt tegen het hogere risico van een langlopende obligatie. Volgens Econompicdata niet. Daarvoor is de volatiliteit van langlopende obligaties te groot.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie