Nieuws

Triodos Fair Share Fund gaat naar de beurs

Het Triodos fair Share Fund krijgt op 2 januari 2019 een notering aan de Amsterdam beurs. Dat maakt het voor beleggers meteen heel wat eenvoudiger om dit impactfonds te kopen.

Het Triodos Fair Share Fund krijgt op 2 januari, de eerste beursdag van 2019, een notering op Euronext Amsterdam en zal daarmee voor het eerst sinds oprichting in 2002 ook beschikbaar zijn voor beleggers zonder een beleggersrekening bij Triodos Bank.

Partijen, die het fonds buiten een beleggersrekening van Triodos Bank om wilden kopen of aanbieden aan eigen klanten, stonden voor een dichte deur. Dat wordt nu anders. Fondsmanager Tim Crijns (foto): "Met de beursnotering geven we gehoor aan de vraag vanuit de markt."

Dat het zolang heeft geduurd, totdat het fonds wordt opengesteld aan het brede publiek heeft veel te maken met omvang, legt Crijns uit. "Tijdens de groeifase wilden we controle hebben over in- en uitstroom door de distributie te beperken tot het eigen kanaal, maar inmiddels is het fonds met ruim 350 miljoen euro onder beheer beslist groot genoeg om dat los te laten."

Tim Crijns


Stormloopproof

Zelfs bij het meest optimistischer scenario hoeft het fonds volgens Crijns niet op slot. "Ja, een stormloop kunnen we aan. De pijplijn is groot genoeg om het geld weg te zetten. Op dit moment hebben 1,7 miljard mensen in de wereld nog geen toegang tot financiële diensten. Er is nog een hele wereld te winnen."

De belangrijkste doelstelling van het Triodos Fair Share Fund is het toegankelijk maken van financiële diensten in ontwikkelingslanden en opkomende markten. Het fonds investeert in microfinancieringsdiensten, die onder meer microleningen aanbieden, waardoor lokale ondernemers, klein en middelgroot, hun bedrijven kunnen ontwikkelen.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Geen beurscorrelatie

Dat het Triodosfonds niet in beursgenoteerde bedrijven belegt, heeft (ook) het grote voordeel dat de koersontwikkeling amper correlatie heeft met de beurs. "Wij beleggen in de reële economie en hebben dus geen last van de volatiliteit op de financiële markten. Het rendement, 3% tot 4% na aftrek van kosten, is vrij stabiel geweest over de jaren," zegt Crijns.

Met de beursnotering gaat de fee iets omlaag naar 2,2%. Crijns: "Dat is inderdaad meer dan wat fondsen vragen, die in beursgenoteerde aandelen beleggen. Wij beleggen buiten de beurs om en dat vraagt gewoon meer tijd en moeite om passende investeringen te selecteren. Zo willen wij bijvoorbeeld dat het uitlenen van geld door de instellingen, waarin wij investeren, op een verantwoorde manier gebeurt. Partijen die woekerrentes vragen, vallen buiten de selectie. De gevraagde rentes moeten verklaarbaar zijn."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

In tegenstelling tot het zusterfonds Triodos Micro Finance Fund, dat zich richt op professionele beleggers, is het Triodos Fair Share Fund bedoeld voor particuliere beleggers. Verschil is ook dat het particuliere fonds dagelijks verhandelbaar is en het institutionele fonds maandelijks.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen