Nieuws
Vietnam winnaar handelsoorlog VS-China
Winnaars zijn er niet in de handelsoorlog tussen de VS en China. Of toch wel? Vietnam staat klaar een deel van de Chinese industriële productie over te nemen.
Vietnam probeert al sinds het begin van deze eeuw aan te haken bij het succes van China. Dat lukte tot nu toe redelijk met name door lagere arbeidskosten, maar echt tred houden met de Chinezen zat er toch niet in.
Daar zou door het handelsconflict tussen de VS en China wel eens verandering in kunnen komen, stelt Bloomberg in het artikel "Waarom Vietnam de grootste winnaar kan zijn van een handelsoorlog."
Doing business
Volgens een onderzoek van de Franse vermogensbeheerder Natixis biedt Vietnam inmiddels de beste randvoorwaarden voor industriële productie. Natixis keek onder andere naar het loonniveau, demografie, elektriciteitskosten, de stand op de doing business-ranglijst van de Wereldbank en de logistiek.
“Vietnam staat klaar om een deel van China’s marktaandeel over te nemen in de arbeidsintensieve industrie,” zegt Trinh Nguyen, een analist van Natixis in Hongkong. “Het is duidelijk een winnaar van de handelsoorlog.”
Een aantal voordelen springen er volgens Natixis en Bloomberg uit:
- Vietnam is goedkoop
Fabriekswerkers in het socialistische Vietnam verdienen een stuk minder dan hun collega’s in andere landen uit de regio zoals de Filipijnen, India, Maleisië, Indonesië en Thailand. Gemiddeld is het 216 dollar per maand, wat de helft is van het loon in China. Dankzij overheidssubsidies is elektricteit bovendien relatief goedkoop met zeven dollarcent per kilowattuur (vergelijkbaar met Nederland), terwijl dat in de Filipijnenen bijvoorbeeld negentien cent is.
- Goede deals
De Vietnamese regering heeft een reeks handelsverdragen gesloten,waaronder met de belangrijke afzetmarkten EU en Zuid-Korea. Bovendien is de wetgeving voor buitenlandse investeerders soepel. Zo is het in Vietnam (in tegenstelling tot China) toegestaan 100% eigenaar te zijn van een Vietnamees bedrijf.
- Geografie
Vietnam heeft een vrijwel perfecte geografische ligging. Het grenst in het noorden aan China, wat de handel met de grootste Aziatische economie sterk vereenvoudigd. Denk daarbij aan bijvoorbeeld grondstoffen, onderdelen en machines. Vietnam heeft bovendien twee grote havens die het vanuit logistiek oogpunt interessant maakt. Een grote haven ligt in het noorden in Haiphong, vlakbij de hoofdstad Hanoi. En een in het zuiden aan de monding van de Mekong, Ho-Chi-Minh Stad, wat bij ons beter bekend staat als Saigon. Verder zijn er langs de kust nog een paar kleinere havens zoals Da Nang.
- Stabiliteit
In deze roerige tijden zijn stabiele overheden een groot goed. Vietnam heeft zo’n stabiele regering. Het straatbeeld met zijn miljoenen stinkende brommers doet soms anders vermoeden, maar Vietnam is een land met een hoge groei van 7%, stabiele overheidsfinanciën, weinig arbeidsonrust en een munt (de dong) die tot de sterkste van Azië behoort.
- Demografie
Een groot voordeel ten opzichte van het vergrijzende China is de jonge bevolking. Vietnam zit nog net onder de 100 miljoen inwoners met een gemiddelde leeftijd van 31 jaar. Ter vergelijk in Nederland wonen 17,2 miljoen mensen met een gemiddelde leeftijd van bijna 42. In China ligt de gemddelde leeftijd rond de 37.