Nieuws

Politieke risico's slopen beleggersvertrouwen

Economisch gaat het nog best aardig, maar de groeiende politieke risico's maken beleggers onzeker. Laverend tussen minder kansen en meer risico's zoekt DWS naar de beste beleggingen voor 2019.

CIO Stefan Kreuzkamp van DWS, de beleggingstak van Deutsche Bank, vraagt zich hardop af of beleggers zich tien jaar na Lehman zorgen moeten maken over een nieuwe downturn. Het is donderdag 6 december.

De verrassende arrestatie van de financiële topvrouw Meng Whanzou van Huawei slaat in als een bom. Uit angst voor een verdere escalatie van het handelsconflict tussen de VS en China gaan aandelen wereldwijd in de uitverkoop.

Kreuzkamp toont zich niet al te pessimistisch, want economisch gaat het nog best aardig. "De economische verwachtingen zijn nog altijd solide." DWS rekent erop dat de bedrijfswinsten volgend jaar gemiddeld met 5% groeien en dat ook de dividenduitkeringen tussen de 5% en 7% omhoog zullen gaan.

Niet escaleren

Dat is weliswaar minder uitbundig dat we de laatste jaren gewend zijn, maar ook geen reden om de markt te verlaten, aldus Kreuzkamp. Tenminste, als de politieke risico's niet uit de hand lopen.

"De schuldpositie van Italië is een groot probleem. Wat betreft Brexit is het nog altijd onduidelijk waar het, twee jaar na het referendum, naartoe gaat. Wij houden vooralsnog vast aan een transitieperiode van twee jaar."

"Dan zijn er problemen in delen van de opkomende markt. Turkije heeft zowel politieke als economische problemen, terwijl de bedrijfsschulden in China de pan uit rijzen. Maar onze grootste zorg is en blijft het handelsconflict tussen de VS en China. Dat moet niet escaleren."

Gemengde verwachtingen 

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

In de buurt van de late cycle

Belangrijk is ook om te weten waar we nu zitten in de conjunctuurcyclus. Bevinden we ons al in de beruchte late cycle, of nog niet?. Belangrijke indicatoren als de Amerikaanse rentecurve, de Fed-rente, de bezettingsgraad en marktvolatiliteit wijzen er volgens de CIO van DWS op dat het begin van de late cylce dichtbij is.

Veel hangt af of productiviteitsgroei de huidige fase in de cyclus kan verlengen. Kreuzkamp heeft daar goede hoop op.

“Hogere rentes leiden tot hogere bedrijfskosten, waardoor bedrijven gedwongen moeten innoveren. Ook de krapte op de Amerikaanse arbeidsmarkt noopt bedrijven naar nieuwe middelen te zoeken om de bedrijfsgroei te handhaven. Ten slotte, en dat is ook meteen de belangrijkste aanjager van productiviteitsgroei, gaat de digitalisering verder.”

De markt kan nog verder omhoog

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Wat wordt de trigger?

Kreuzberg merkt op dat een bullmarkt zelden door ouderdom sterkt, maar dat er een directe aanleiding (trigger) nodig is om de opgaande lijn te beëndigen. Tenminste, zo ging dat in de afgelopen 30 jaar, zie de beurscrashes in 1990 (Golfoorlog), 2001 (leeglopen dotcombubbel) en 2009 (Amerikaanse huizenmarkt).

Maar zoals gezegd, macro-economisch ziet het plaatje voor 2019 er helemaal zo slecht niet uit. DWS rekent niet op een Amerikaanse recessie. Ook de inflatie zal gematigd blijven.

Belangrijk is wat de centrale banken doen. Kreuzkamp: "De Fed blijft verhogen tot 3%-3,25%. De ECB zal de officiële rente pas begin 2020 voor het eerst verhogen. De ECB loopt vier jaar achter op de Fed."

Macro weinig aan de hand

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Fijne US Treasuries

Bill Chepotis, hoofd obligaties EMEA, ziet in de verslechterende economie en groeiende stressfactoren steeds meer obligatiekansen. "Een piekende economische groei klinkt als muziek in de oren van ons obligatiebeleggers." Niet dat Chepotis alle schuld even aantrekkelijk vindt.

Chepotis is vooral enthousiast over tweejaars Treasuries, want die geven even veel rente als de Amerikaanse tienjaars, maar wel met veel minder volatiliteit. Ook EMD, uitgegeven in dollars heeft zijn sterke voorkeur.

"Die bieden veel kansen, waarbij de hoge yield wel gepaard gaat met flinke volatiliteit. Nee, de dollar wordt niet gehedged, want we gaan voor 2019 niet uit van een dollardaling."

"We gaan voor 2019 niet uit van een dollardaling"

Obligatiekooplijstje 

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Winstgroei en dividend beschermen

Petra Pflaum, Co-head aandelen EMEA, constateert dat bedrijven volgend jaar met veel onzekerheid te maken krijgen, terwijl tegelijkertijd de winstgroei afneemt en ook de winstmarges hun top hebben bereikt.

Positief is dat de koerswinstverhouding van de MSCI World inmiddels net iets onder het langetermijngemiddelde ligt. Verdere groei van de winsten en dividend, al zal dat iets minder zijn dan dit jaar, moet beleggers beschermen tegen forse beursdalingen, waarbij DWS voor volgend jaar rekening houdt met nog meer volatiliteit.

"Groei van de winsten en dividend moet beleggers beschermen tegen forse beursdalingen"

DWS kiest voor een mix van dividendaandelen en aandelen, waarvan de winst ook volgend jaar bovengemiddeld groeit. Het valt dan wel te hopen dat het bearscenario van DWS niet uitkomt. Dat gaat uit van meer Amerikaanse renteverhogingen, een handelsconflict dat een oorlog wordt, en het probleem Italië dat uit de hand loopt.

Gelukkig groeien bedrijfdswinsten nog door

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Goud, de stabiele factor

Klaus Kaldemorgen, vooral bekend van het gelijknamige mixfonds DWS Concept Kaldemorgen, houdt voor volgend jaar meer de risico's dan de rendementskansen in het oog. Hij heeft dit jaar de risico's al teruggeschroefd. Dat heeft geleid tot een verlaging van de aandelenweging en de toevoeging van extra goud.

Kaldemorgen: "In tijden van stress is het altijd goed om goud te hebben. Dat zien we ook dit jaar. Voor eurobeleggers is goud nog interessanter, omdat de goudprijsvolatiliteit in euro's lager is dan in dollars. Dit jaar staat goud op een winst van 4%. Dat is niet veel, maar goud is een stabiele factor. Dat is ook wat waard."

"Goud is een stabiele factor. Dat is ook wat waard"

Met een volatiliteit die rond de 5% ligt, verwacht Kaldemorgen volgend jaar 3% te verdienen. Een speciaal plekje in (ook) zijn portfeuille krijgen Treasuries met een looptijd van twee jaar. De risicorendementsverhouding van deze obligaties is volgens Kaldemorgen onovertroffen.

Tweejaars Treasuries zijn king

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Online magazine ETF's