Nieuws

Bitcoin op weg naar nul

De prijs van bitcoin ligt inmiddels lager dan de kosten om de valuta te minen. Dat voorspelt weinig goeds voor bitcoin, aldus hoogleraar Atulya Sarin.

Bitcoins zijn de afgelopen jaren al een paar keer het graf ingeschreven. Tussen 2011 en 2015 waren er drie koerscorrecties van meer dan 80%. Maar daarna veerde de koers altijd weer op.

Volgens cryptofans is er geen enkele reden te denken dat het dit keer anders zal zijn. De koers is in een jaar weliswaar van 20.000 dollar teruggevallen naar 4000 dollar gezakt, maar so what!

Zelfs al zou de koers nog verder zakken tot 1000 dollar, dan nog voorspellen zij een gouden toekomst voor de digitale munt, omdat het de technologie van de toekomst is.

Waardeloos

Maar dat geldt niet voor Atulya Sarin, hoogleraar financiële economie aan de universiteit van Santa Clara. Hij heeft op zich niks tegen bitcoin en al helemaal niet tegen blockchain, de techniek achter de cryptomunt. Integendeel hij voorspelt een grote toekomst voor blockchain-technologie.

Maar dat laat onverlet dat de situatie voor bitcoins volgens hem kritisch begint te worden. Dat heeft alles te maken met de verhouding tussen de bitcoinprijs en de kosten die gemaakt moeten worden om nieuwe bitcoin op het internet te minen.

De schattingen over deze mijnbouwkosten verschillen nogal, maar de meeste analisten komen uit in de buurt van de 5000 dollar. Dat is dus ruim boven de huidige koers.

Mijnbouwkosten

Sarin gaat ervan uit dat, als die situatie nog lang aanhoudt, de mining-bedrijven, de een na de ander, de handdoek in de ring zullen gooien. Hierdoor verdwijnt er een heleboel liquiditeit.

De miners zijn bovendien vaak ook degene die bijhouden wie hoeveel bitcoins bezit. Er komt een moment dat dit ook niet meer loont. Dat is volgens Sarin de nekslag voor bitcoin.

“Het is misschien triest om te constateren maar de geschiedenis staat bol van de voorbeelden van innovatieve producten en bedrijven die verdwijnen omdat er iets beters voor in de plaats komt,” zegt Sarin.

Tulpenbollen

Bitcoin zal volgens hem sterven, maar een opvolger kan nog altijd de wereld veroveren. Bitcoin is er wat dat betreft nog erger aan toe dan bijvoorbeeld de Nederlandse tulpen die in de zeventiende eeuw tienduizenden guldens waard waren.

Probleem van bitcoin is dat het geen enkele fundamentele waarde heeft. Dat heeft een tulpenbol wel. Sarin is niet de enige die de defintieve ondergang van bitcoin voorspelt.

Gisteren kwam bijvoorbeeld de Süddeutsche Zeitung nog met een frontale aanval. De munt heeft volgens de Zuid-Duitse krant aan geen enkele van de verwachtingen voldaan dat het ooit een serieuze munt zou kunnen worden die gebruikt kan worden als betaalmiddel of reservevaluta.

Bitcoin-community

Een groot risico voor de bitcoin is dat de meeste munten in handen zijn van een klein groepje bitcoinmiljonairs die de koers vermoedelijk manipuleren. Als zij er niet meer in geloven, dan is het gedaan met bitcoin en zijn beleggers hun inleg kwijt. 

De bitcoin-community vindt de kritiek onterecht. Zij houden vast aan een toekomstvisie waarin bitcoin wel degelijk een belangrijk betaalmiddel wordt en koersdoelen van ver boven de 20.000 dollar reëel zijn, een beeld wat de meeste economen als ongeloofwaardig bestempelen.

Al was het maar vanwege de vele fraudeonderzoeken  die er tegenwoordig lopen tegen bitcoin-dealers.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022