Nieuws

Sterke daling Amerikaans beleggersvertrouwen

Volgens cijfers van State Street Global Exchange is het wereldwijde beleggersvertrouwen met 1,7 punten gedaald tot 82,7 punten. In de VS nam het vertrouwen sterk af, terwijl beleggers in Azië juist positiever werden.

State Street Global Exchange presenteert vandaag de Confidence Index november 2018. Het wereldwijde beleggersvertrouwen blijkt te zijn gedaald met 1,7 punten tot 82,7 punten. 100 punten is neutraal. Alles eronder wijst op pessimisme.

De wereldwijde vertrouwensindex stond in juli 2018 nog in het groen (101,7 punten) maar glijdt sindsdien gestaag naar beneden. Vooral belegger in de VS zien het steeds minder zitten. De Amerikaanse stand is inmiddels gedaald tot 79,2 punten, een diepterecord.

Die stand hebben we in jaren niet op het bord gehad. In juli stond de Amerikaanse stand nog op 103,1 punten, en toen ging het op de tonen van de handelsoorlogretoriek rap omlaag.

Azië is de VS niet

Opmerkelijk is dat het sterke Amerikaanse pessimisme niet door de rest van de wereld wordt gedeeld. Het Europese beleggersvertrouwen steeg afgelopen maand met 0,4 punten tot 91,9. In Azië ging het vertrouwen met 2,6 punten omhoog tot 102,2.

In tegenstelling tot andere indices die het beleggersvertrouwen aangeven, komt de vertrouwensindex van State Street niet tot stand op basis van een rondvraag. Het is een afspiegeling van de transacties van institutionele beleggers.

Als risicovolle trades worden verruild voor defensieve, dan gaat de vertrouwensindex van State Street automatisch naar beneden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie