Nieuws

ESG-ETF's gigantisch populair

De vraag naar duurzame ETF's groeit explosief, +25% in de eerste tien maanden van het jaar. Ook in een neergaande markt stroomt het kapitaal toe.

ETF’s en andere indexfondsen die zich richten op milieuvriendelijke, sociale en fatsoenlijk bestuurde bedrijven - de zogenoemde ESG-factoren - hebben qua kapitaalinstroom een geweldig jaar achter de rug.

Tot en met oktober bedroeg de stijging van het beheerd vermogen 25,9% tot 21,85 miljard dollar, tegenover slechts 2,5% bij de rest van de markt. Dat blijkt uit cijfers van adviesbureau en ETF-expert ETFGI.

De enige duidelijk zwakkere maand was oktober toen er weliswaar een instroom was van ruim een miljard dollar, maar de waarde van de beleggingen toch kromp met 2,9% als gevolg van de koersval op de aandelenmarkten wereldwijd.

Goede vooruitzichten

ETGI ziet die laatste zwakkere maand echter niet als teken aan de wand. De aanhoudende netto-instroom geeft namelijk aan dat zelfs in een neergaande markt de aantrekkingskracht van ESG-beleggingen groot zijn.

Daar komt nog bij dat een aantal van de topspelers op ETF-gebied zoals Vanguard pas net hun eerste ESG-ETF's hebben geïntrocueerd. Bij Vanguard was dat in september van dit jaar.

ESG is in de wereld van de indexfondsen sowieso nog een relatief nieuw gegeven. Eigenlijk is pas na 2015 de teller hard op gaan lopen van toen rond de vijf miljard dollar naar nu dus bijna 22 miljard.

Onder de grootste ESG-ETF's bevinden zich een paar namen uit de stal van iShares. Zo heb je de iShares MSCI USA SRI met een beheerd vermogen van 595 miljoen dollar en de Europese pendant iShares MSCI EAFE ESG Optimized met 519 miljoen. De drie grootste ESG-ETF’s zijn van BNP Paribas (2x) en van VanEck.

Actief veel groter dan passief

Vergeleken met actief beheerde ESG-fondsen zijn de passieve varianten overigens nog relatief klein. Morningstar heeft onlangs berekend dat het totaal beheerde ESG- verantwoorde fondsvermogen dit jaar voor het eerst de een biljoen dollar heeft overschreden (1000 miljard), een veelvoud dus van wat in ETF's is belegd.

Vooral in Europa is ESG de trend met inmiddels een beheerd fondsvermogen van ruim 600 miljard. De VS volgen op gepaste afstand.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie