Nieuws

Een snufje wiskunde voor betere ESG-portefeuille

Neem een wereldwijde index als de MSCI World en sorteer daar de rotte ESG-appelen uit. Maar pas op voor alle neveneffecten, die econometristen en wiskundigen kunnen helpen uitvlakken.

Beleggingen in milieubewuste, sociaal bewogen en goed bestuurde bedrijven zijn populair. Maar ESG-beleggingen zijn niet alleen maatschappelijk verantwoord, ze leveren vaak ook meer op.

Zo ziet in ieder geval Stuart Kirk dat, een voormalige journalist van de Financial Times die nu als hoofd research werkt voor de Duitse vermogensbeheerder DWS.

Beleggers moeten er volgens hem echter wel rekening mee houden dat de  selectie van ESG-bedrijven voor onverwachte problemen kan zorgen.

MSCI World zonder slechte bedrijven

De meest simpele manier om een ESG-portefeuille samen te stellen is een wereldwijd gespreide aandelenindex te nemen zoals de MSCI World en daar alle bedrijven uit te halen die niet voldoen aan de ESG-criteria.

Maar dat heeft helaas niet alleen het gewenste effect. Er zijn ook neveneffecten die de portefeuille flink uit balans kunnen brengen. Logisch is dat er een aantal industrieën wegvallen zoals de tabaks- en oliesector.

Maar er gebeurt meer. Zo kunnen er grote veranderingen plaatsvinden in de regionale weging, omdat bijvoorbeeld Europa beter scoort op het gebied van ESG dan het gemiddelde. Op die manier kan de ESG-portefeuille op eens veel gevoeliger worden voor schommelingen in de wisselkoers van de euro.

Hulp van bollebozen

Een ander effect is volgens Kirk dat largecaps en momentumaandelen na de ESG-filter een grotere rol spelen in de portefeuille. Ook daarvan is het maar de vraag of beleggers dat willen. 

Kirk denkt daarom dat beleggers er verstandig aan doen niet te makkelijk te denken over ESG. Hij pleit ervoor om quants aan het werk te zetten om alle ongewenste neveneffecten van een ESG-filter zoveel mogelijk uit te wissen.

Met quants bedoelt hij de wiskundige bollebozen in de financiële sector die voor beleggers uit kunnen zoeken welke andere filters er gebruikt moeten worden om een op maat gesneden uitgebalanceerde ESG-beleggingsportefeuille te krijgen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's