Nieuws
Fondshuizen strijden om de beste themabeleggers
Vermogensbeheerders zetten vol in op themabeleggen, kapen experts bij elkaar weg. Morningstar heeft het niet zo met themafondsen. "Slechts 65% heeft de agfgelopen tien jaar overleefd."
De overstap van Arnaud Bisschop, Frédéric Dupraz en Nolan Hoffmeyer van het Zwitserse Pictet naar Natixis Investment Managers zorgde vorige week voor veel opzien in de wereld van vermogensbeheerders.
Het is volgens velen opnieuw een teken dat de trend naar thematisch beleggen doorzet.
Bisschop, Dupraz en Hoffmeyer gelden namelijk als enkelen van de besten op dit gebied. Samen waren ze bij Pictet goed voor een beheerd vermogen van 21 miljard dollar. Natixis IM hoopt uiteraard dat ze bij hun net zo succesvol worden.
Pioniers
Jean Raby, CEO van Natixis IM, noemde de drie tegenover Citywire pioniers in het wereldwijde thematische beleggen. Hij roemde hun ondernemersmentaliteit en actieve beleggingsaanpak, die perfect passen in de filosofie van Natixis.
“De combinatie van een bewezen staat van dienst en sterke expertise zal een substantiële bijdrage leveren aan de groei van het door ons beheerde aandelenvermogen.”
Volgens Raby krijgen de drie ex-Pictetters binnenkort nog hulp van twee andere thematische beleggers.
Stroomversnelling
De laatste paar jaar is thematische beleggen in een stroomversnelling gekomen. Er zijn letterlijk honderden beleggingsfondsen en ETF’s die zich alleen maar richten op bijvoorbeeld bedrijven in de watersector, duurzame energie, vergrijzing, microfinanciering of kunstmatige intelligentie.
Het zijn thema’s die markten kunnen opschudden, die volgens analisten de wereld zullen veranderen. Denk aan elektrische auto’s die gewone auto’s vervangen, of robots die mensen op de werkvloer overbodig maken.
Tempo omhoog
“Het tempo waarmee thema's bedrijven veranderen is nu al ongekend,” schreef bijvoorbeeld Bank of America Merrill Lynch onlangs in een rapport.
“Maar wij zijn van mening dat het tempo van technologische veranderingen de komende vijf jaar nog omhoog gaat."
Vermogensbeheerders willen hier uiteraard op inspringen met maatproducten. Maar er zijn ook waarschuwende woorden. Fondsenadviseur Morningstar schreef onlangs dat beleggers er niet blindelings vanuit mogen gaan dat het klopt wat de vermogensbeheerders zeggen.
35% themafondsen weg
Thematische of trendbeleggen is namelijk niet nieuw. Begin deze eeuw waren bijvoorbeeld internetfondsen erg populair, een paar jaar later waren ze allemaal weg.
En zo zijn er tal van voorbeelden van thema's die komen en gaan. Van de thema-ETF’s heeft slechts 65% de afgelopen tien jaar overleefd. De overige 35% is opgedoekt.
Zeker bij zeer specifieke ETF’s, die zich bijvoorbeeld richten op alleen maar bitcoins of zonnepanelen, is het risico groot dat ze over een paar jaar niet meer bestaan.
Dat hoeft overigens niet te betekenen dat u uw geld kwijt bent. Maar positief is het ook niet.