Tjibbe Hoekstra is financieel journalist. Hij schrijft over beleggingsfondsen en trends in assetallocatie en portfolioconstructie. Na een verblijf van vier jaar in de Londense City is hij sinds kort weer terug in Nederland.
Nieuws

Neem eens wat risico, beleggers!

Beleggers mogen van Valentijn Van Nieuwenhuijzen van NN IP in 2019 wel iets meer risico nemen dan ze nu van plan zijn.

NN IP vindt beleggers te voorzichtig. Ter gelegenheid van de jaarlijkse vooruitblik op het komende beleggingsjaar heeft beleggingshuis NN IP, waar Van Nieuwenhuijzen CIO van is, het risicosentiment onder professionele beleggers gepeild.

Daaruit bleek dat beleggers van plan zijn komend jaar eerder minder dan meer risico te nemen. Bovendien verwacht een meerderheid dat de wereldwijde economische groei in 2019 zal afnemen.

“Het enthousiasme onder beleggers om meer risico te nemen is inderdaad niet zo groot,” meent Van Nieuwenhuijzen. Ten onrechte, zegt hij er meteen bij: “Want 2019 wordt niet het jaar van een plotselinge inflatiegolf, en het wordt ook niet het jaar waarin de monetaire verkrapping echt haar beslag krijgt.”

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Convergentie

Sterker nog, waar in 2018 de Amerikaanse economie veel harder groeide dan andere ontwikkelde economieën, zal 2019 in het teken staan van convergentie, zo verwacht Van Nieuwenhuijzen. Doordat de stimulus van de Amerikaanse belastingverlagingen wegebt, zal het Amerikaanse groeitempo dalen. De groei in de eurozone zal volgens hem echter opveren.

Van Nieuwenhuijzen: “In Europa bestaat het potentieel om de groei weer wat aan te laten trekken. Het consumentenvertrouwen staat zo’n beetje op het hoogste punt deze eeuw. De werkloosheid is in veel landen heel laag.”

En de problemen met Italië dan? “Als we iets hebben geleerd de afgelopen tien jaar, dan is het wel dat politieke crises over het algemeen niet tot economische crises leiden,” zegt Van Nieuwenhuijzen (foto).

Bovendien heeft de Italiaanse regeringspartij Lega, die momenteel aan kop gaat in de peilingen, er weinig aan de ruzie met Brussel te laten escaleren. “Dat zou enorme economische schade veroorzaken in Noord-Italië, waar de meeste Lega-kiezers wonen.” Een groot deel van de Italiaanse staatsschuld is in handen van (Noord-)Italiaanse particuliere beleggers.


Europese banken te koop

Mits de Italiaanse crisis, of natuurlijk een chaotische Brexit, geen roet in het eten gooien, dan heeft NN IP voor komend jaar een voorkeur voor Europese aandelen. Daarbinnen verwacht de assetmanager misschien wel het meest van bankaandelen, die op termijn zouden moeten profiteren van stijgende yields.

“We verwachten een herstel van financials. Van bond proxies zoals nutsbedrijven hebben we juist lagere verwachtingen.”

Ook voor Europese bedrijfsobligaties zijn de perspectieven licht verbeterd, hoewel de waarderingen ook volgens NN IP nog steeds hoog zijn. Van Nieuwenhuijzen: “Maar de vooruitzichten voor bedrijfsobligaties zijn in elk geval beter dan aan het begin van dit jaar. De spreads op zowel high-yield als euro investment-grade obligaties zijn omhoog gegaan.”

Liever geen Amerikaanse aandelen

Ook Japanse aandelen zijn aantrekkelijk, omdat de Japanse overheid en centrale bank voorlopig een stimuleringsbeleid blijven voeren en Japanse bedrijfswinsten in de lift zitten. Amerikaanse aandelen verdienen daarentegen een onderweging.

Van Nieuwenhuijzen: “Qua waarderingen is het gat tussen de VS en andere regio’s nu wel heel groot geworden.”

Divergentie in EM

terwijl de ontwikkelde regio’s zich in termen van economische groei weer meer naar elkaar toe gaan bewegen, zo gaat Van Nieuwenhuijzen ervan uit dat de tegenovergestelde ontwikkeling in opkomende markten plaatsvindt.

“De landen die de ruimte hebben om de economie te stimuleren en zichzelf kunnen financieren, zoals China, zullen het wat beter gaan doen. Landen die afhankelijk zijn van buitenlandse financiering, zoals Argentinië en Turkije, zijn kwetsbaar.”

Handelsoorlog

De door president Trump ontketende handelsoorlog is nu nog vooral een conflict tussen de VS en China, maar de kans bestaat dat het zich verder uitbreidt naar de rest van de wereld.

De Amerikaanse handelspolitiek staat volgens de enquête van NN IP onder 100 institutionele beleggers samen met zorgen over afnemende economische groei bovenaan het lijstje van grootste risico’s voor beleggingsportefeuilles.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

“De handelsoorlog heeft vooral een directe negatieve invloed op de wereldwijde economische conjunctuur, en het langetermijneffect is een lagere groei van de productiviteit. Het is ook maar de vraag of er een koerswijziging komt nu de Democraten het Huis van Afgevaardigden hebben teruggewonnen. Veel Republikeinse kandidaten steunen Trumps handelspolitiek nu juist. Er blijft dus een risico bestaan dat de handelsoorlog weer oplaait.”

Mocht u zo’n scenario waarschijnlijk achten, dan valt er misschien dus toch wat voor te zeggen om defensief gepositioneerd het volgende jaar in te gaan.

Tjibbe Hoekstra is financieel journalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen