Aberdeen Standard Investments: "Keerpunt presidentschap"
De uitslag van de Congresverkiezingen in de VS betekent dat President Trump nu mogelijk meer geneigd zal zijn om een handelsdeal met China te sluiten, om zo te voorkomen dat zijn kiezers nadeel ondervinden van de handelsoorlog met dat land.
"De uitslag betekent geen keerpunt in het presidentschap. Wat voor beleggers uiteindelijk de economische kosten zullen zijn van de aanhoudende verdeeldheid in de VS blijft nog altijd onduidelijk," aldus James Athey, beleggingsstrateeg bij Aberdeen Standard Investments.
BNY Mellon IM: "Slecht nieuws voor de economie"
Vincent Reinhart, hoofdeconoom bij Standish, onderdeel van BNY Mellon IM, denkt dat de uitkomst van de tussenverkiezingen slecht nieuws is voor de Amerikaanse economie, gezien de extreme verdeeldheid in de Amerikaanse politiek: de Democraten en Republikeinen gunnen elkaar geen successen.
De tegenwerking ontstaat volgens Reinhart op twee manieren:
- De onzekerheid over het economische beleid leidt ook tot onzekerheid bij beleggers en het bedrijfsleven. Zo is het de vraag of de belastingverlagingen van 2017 in 2021worden teruggedraaid. Daarmee komen bedrijfsinvesteringen waarschijnlijk onder druk te staan, vooral in de kapitaalsintensieve energiesector waarover Democraten en Republikeinen sterk van mening verschillen.
- Als Trump nog fanatieker wordt op het terrein van handel en migratie, dan leidt dat tot hogere kosten voor de Amerikaanse economie.
Al met al verwacht Reinhart een lagere economische groei, die er waarschijnlijk toe leidt dat de Fed de plannen voor renteverhogingen afzwakt en beleggers meer bewust maakt van risico’s. De Republikeinen zijn de controle over de het Huis van Afgevaardigden kwijt. Dat betekent dat ze op grote dossiers (zoals infrastructuur) waarschijnlijk compromissen moeten sluiten, betoogt Jim Lydotes, manager van het BNY Mellon Global Infrastructure Income Fund.
De zwakke markten van de afgelopen tijd kunnen president Trump nerveus maken en een stabiel plan voor de Amerikaanse infrastructuur kan helpen om de binnenlandse economie te versterken. China volgt dit beleid al twintig jaar, stelt Lydotes.
Amundi: "Obligatiemarkt onder druk"
Als de Amerikaanse verkiezingsuitslag leidt tot hogere investeringen in infrastructuur (het scenario waarin Trump en de Democraten nauwer samenwerken), dan is het waarschijnlijk dat de Fed een krapper beleid gaat voeren dan nu door de markt wordt verwacht.
Dat stellen Kenneth Taubes en Paresh Upadhyaya, respectievelijk CIO US investment management en US portfoliomanager bij Amundi. Een hogere rente kan de vrees voor een recessie aanwakkeren en daarmee ook de markt voor bedrijfsobligaties onder druk zetten. Amundi is van mening dat beleggers hun blootstelling aan credit het best kunnen verminderen en tegelijkertijd de looptijd van hun portefeuille moeten verlagen.
Loopt de verkrapping van de Fed ten einde, dan is dat juist een instapmoment. Aandelen blijven doorgaans achter voorafgaand aan de tussentijdse verkiezingen om daarna een rally door te maken tot de jaarwisseling. Amundi verwacht dat dit patroon zich herhaalt. Hogere investeringen in infrastructuur zijn juist goed voor aandelen.
Legg Mason: "Verandering kleur Congres kan voor volatiliteit zorgen"
Jeffrey Schulze, investment strategist bij Legg Mason-assetmanager ClearBridge Investments verwacht dat de S&P 500-index de rest van 2018 en in 2019 verder zal oplopen. Er is immers nog geen sprake van een recessie aan de horizon.
De verandering van kleur in het Huis van Afgevaardigden kan volgens hem wel zorgen voor marktbreed meer volatiliteit. Het risico op een shutdown van de Amerikaanse overheid en hogere schuldplafonds neemt volgens hem namelijk toe.
"Het goede nieuws is dat aandelen het historisch goed doen na tussentijdse verkiezingen. Na de zeventien laatste midterms sinds 1950 stegen aandelenkoersen in de twaalf maanden daaropvolgend."
T. Rowe Price: "Verandering beleid niet goed voor markt en economie"
“De regering van Trump was tot nu toe erg pro-business, tegen regulering en belastingvriendelijk. Dat beleid is erg goed geweest voor de aandelenmarkt," aldus David Giroux, Hoofd investment strategy bij T. Rowe Price. Maar beleggers moeten nu alert zijn op veranderingen voor de economie, in de energiesector, bij gezondheidszorg en overname-activiteiten. De nieuwe leden van het Congress kunnen zorgen voor een andere wind en dat kan richting 2020 wel eens een negatief effect hebben op de markt en economie, denkt hij.
Fidelity International: "Komt het Fed-beleid op losse schroeven te staan?"
Paras Anand, hoofd Asset Management in Azië-Oceanië van Fidelity International: "Het is de vraag of er iets is waar beleggers rekening mee moeten houden bij deze verkiezingsuitslag, die door sommigen zal worden gezien als een onvermijdelijke reactie tegen het onconventionele Witte Huis. Op de korte termijn misschien niet, maar als we hier in de loop van 2019 op kunnen terugkijken, blijkt mogelijk dat het een verdere stimulans was voor de binnenlandse groei."
"De Trump hump, de opleving die zich voordeed na de verkiezingen in 2016, was deels een gevolg van de overtuiging dat de economische agenda op het binnenland zou zijn gericht, met name op infrastructuurinvesteringen. Er is echter beperkte vooruitgang geboekt op dit gebied, aangezien andere kwesties – namelijk belastinghervorming (gerealiseerd) en hervorming van de gezondheidszorg (mislukt) – prioriteit kregen."
Tijdens de verkiezingscampagne van Clinton in 2016 stonden uitgaven voor infrastructuur hoog op de agenda van de Democraten (evenals bij Trump). Het is mogelijk dat met een focus van beide partijen op de opgelopen behoefte aan binnenlandse infrastructuurinvesteringen de houding van de Democraten ten opzichte van het begrotingstekort kan omslaan van oppositie (tegen belastingverlagingen) naar accommodatie (uitgaven voor wegen, ziekenhuizen, luchthavens), denkt Anand.
"Elke ontwikkeling in deze richting zou de economie verder stimuleren, de lonen blijven opdrijven in een toch al krappe arbeidsmarkt en mogelijk de verwachtingen over wat de Fed volgend jaar gaat doen op losse schroeven zetten. De meeste politieke gebeurtenissen hebben een bescheiden economische impact – zouden deze Amerikaanse Congresverkiezingen de uitzondering blijken te zijn?"
Robeco: "Republikeinen en Democraten verschillen niet zoveel"
Chief Economist Léon Cornelissen: “Naar verwachting zullen er meer belastingvriendelijke maatregelen komen. De Democraten willen immers niet te boek komen te staan als kampioenen op het gebied van fiscale disipline."
Cornelissen denkt dat het wel zal meevallen met hoeveel voorstellen van de regering Trump de Democraten zullen afwijzen. "Ze hebben immers genoeg gemeenschappelijke standpunten, zoals belastingverlagingen voor de middenklasse en ze zien allemaal de noodzaak om de Amerikaanse infrastructuur te verbeteren."
Monex: "Uitslag nadeling dollar"
Bart Hordijk, valuta-analist bij Monex Europe, denkt dat uitslag van de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen, mogelijk nadelig kan uitpakken voor de dollar.
"Lokale politieke onrust kan zorgen voor spanning voor de dollar. De relatie van Trump met de Democraten in de komende maanden zal laten zien wat de politieke koers zal worden. Trump was vroeger ook de Democraat. Wellicht dat hij er toch uit weet te komen met hen als het gaat om afspraken op het gebied van belastingverlaging voor de middenklasse. Dat kan de economie en de dollar een boost geven."
De voorwaarde is wel dat beleggers niet bang zijn geworden voor een groter gat op de balans van de Amerikaanse overheid, vindt Hordijk. "En de Democraten zullen waarschijnlijk ervoor zorgen dat de onderzoeken naar Trump (belastingen, Rusland, afkoopsommen) een stapje harder gaan. En elke keer als Trump in hun ogen te ver gaat, kunnen de Democraten de government shutdown-kaart spelen. En dat is slecht voor de positie van de dollar."