Nieuws

Winst Democraten geen ramp voor beleggers

Beleggers hoeven zich volgens Nadia Grant van Columbia Threadneedle weinig zorgen te maken over de Amerikaanse midterm elections van vandaag. Alleen als de Democraten een meerderheid krijgen in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden is dat slecht voor aandelen.

Het wordt vandaag niet alleen een belangrijke dag voor de Amerikaanse president Donald Trump, ook beleggers zullen de midterm elections met spanning volgen.

De grote vraag is of de Republikeinen de meerderheid behouden in beide kamers van het Amerikaanse Congres: de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. 

Nadia Grant, hoofd van de Amerikaanse aandelendivisie bij Columbia Threadneedle Investments denkt dat het voor Trump en beleggers het beste zou zijn als de status quo behouden blijft, een meerderheid dus voor de Republikeinen in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden (Lagerhuis).

Het zou de kans verhogen op nog meer belastingverlagingen en investeringen in de infrastructuur. Het enige nadeel is dat de staatsschuld waarschijnlijk zal oplopen, wat op langere termijn voor problemen kan zorgen.

Lagerhuis naar Democraten

Maar is het ook de meest waarschijnlijke uitkomst? De peilingen wijzen erop dat de Republikeinen de meerderheid houden in de Senaat, maar verliezen in het Lagerhuis. Moeten beleggers zich daarover zorgen maken?

Grant denkt van niet. Het zorgt vermoedelijk voor meer politieke stilstand, maar historisch gezien hoeft dat niet slecht te zijn. Grant is in dit scenario wel wat voorzichtiger over de farmaciesector, die rekening moet houden met lagere prijzen voor hun medicijnen.

“Verder gaan wij uit van een status quo bij het begrotings- en belastingbeleid. De financiële deregulering zet waarschijnlijk door en er is een grote kans op hogere importtarieven.”

Hoge groei, lage inflatie

Voor de economie is dit scenario zeker niet slecht. Grant gaat ervan uit dat de economische groei niet ver af zal wijken van de 3% die voor 2018 verwacht wordt, wat uiteraard gunstig is voor de bedrijfswinsten.

Daarnaast gaat Grant uit van een lage werkloosheid en weinig inflatie. Bijna ideaal dus voor aandelen. Grant vindt Amerikaanse aandelen niet duur. Haar advies is daarom om aandelen te kopen bij correcties.

De voorkeur gaat daarbij allereerst uit naar technologieaandelen, die kunnen profiteren van de enorme ontwikkelingen op het gebied van artificial intelligence en het Internet of Things. Daarnaast zijn financials aantrekkelijk, omdat die profiteren van deregulering, belastinghervormingen en een licht oplopende rente.

Democraten winnen Senaat 

Ten slotte is er nog een derde scenario mogelijk waarbij Democraten zowel in de Senaat als het Lagerhuis de meerderheid krijgen. Dat is volgens Grant voor beleggers het minst gunstige scenario, in ieder geval op de korte termijn.

Zij verwacht dan lagere koersen voor telecombedrijven, farmaciebedrijven en de energiesector die meer last zal krijgen van de anti-fracking beweging.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen