Nieuws

Chinese goed-nieuws-show

De handelsspanningen met de VS en de hoge schuldenberg zullen de Chinese economie amper afremmen, aldus Miao Li van de Bank of China. "Onze meest negatieve scenario's gaan uit van een groeivertraging van 0,4% tot 0,8%. Ik zie dat niet gebeuren."

Hoe hard gaan de handelsspanningen met de VS de Chinese economie raken? Komt alsnog die gevreesde harde landing? Beleggers vrezen het ergste.

Ondanks tal van stimuleringsmaatregelen van Beijing om de Chinese economie op koers en beleggers binnenboord te houden, verloor de Shanghai Composite sinds januari ruim een kwart van zijn waarde.

Dit jaar dreigt een tamelijk dramatisch beursjaar te worden voor beleggers in Chinese aandelen. Het gaat gestaag van kwaad tot erger.

raex

Optimistische boodschap

Voor beleggers die inmiddels de wanhoop nabij zijn, heeft Miao Li (foto), directeur in Luxemburg voor de Bank of China, positief nieuws.

Haar bezoek afgelopen dinsdag aan de Amsterdamse Zuid-as om bezoekers bij te praten over de Chinese stand van zaken draaide uit op een grote goed-nieuws-show, waarbij tientallen slides de optimitische boodschap cijfermatig illustreerden.

Hierbij moet wel worden aangetekend dat de Bank of China onder controle staat van de Chinese staat. Het maakt dat het onderscheid tussen de mening van Miao Li en de officiële staatspropaganda marginaal is.


Niet zomaar een bankje

De Bank of China - niet te verwarren met de Chinese centrale bank, People's Bank of China - is overgens niet zo maar een bankje. Er staan maar liefst 300.000 mensen op de loonlijst, waarvan twee met een Nederlands paspoort.

Geen Chinese bank opereert ook internationaler. Ruim 40% van de omzet komt van buiten China. Als er een bank staat voor de internationale vlucht van de Chinese economie, dan is het wel de Bank of China. 

Impact handelsoorlog beperkt

Maar wat had Miao Li allemaal te vertellen? Allereerst stond zij stil bij een belangrijk jubileum dat geen Nederlandse belegger waarschijnlijk heeft opgemerkt. Het is dit jaar namelijk precies veertig jaar geleden dat de Chinese markt, hoe voorzichtig ook, voor buitenlanders werd geopend.

Sindsdien is er veel veranderd. Niet alleen is China opgeklommen tot de belangrijkste economie na de VS, maar de samenstelling van de economie is ook radicaal veranderd.

Niet export, maar binnenlandse consumptie is inmiddels de belangrijkste katalysator van de economische groei.

Niet export drijft de Chinese economische groei

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Vergrijzing drukt groei

Deze groei zwakt wel elk jaar iets af. Logisch, volgens Miao Li. "De vergrijzing, de omschakeling naar een dienstenconomie en grootschalige emissiereducties drukken de groei."

Het is volgens haar geen enkele reden tot zorg. "Belangrijker is dat de bedrijfswinsten in de lift zitten. Doel van het Chinese beleid is dat de Chinese economie meer moet concurreren op kwaliteit. Dat zal de economische groei robuuster maken."

Niet dat de Chinese economische groei zielig is. Miao Li verwacht dat de Chinese economische groei dit jaar op ongeveer 6,5% zal uitkomen. Monetaire aanpassingen acht zij daarom niet nodig. 

Kleiner effect handelsoorlog

Bang voor een nieuwe Amerikaanse tarievenronde is zij niet. Het feit dat de Chinese economie steeds minder leunt op export heeft het grote voordeel dat de impact van een full blown handelsoorlog vandaag de dag minder groot is dan een paar jaar geleden.

Miao: "Onze meest negatieve scenario's gaan uit van een groeivertraging van 0,4% tot en 0,8%. Ik zie dat niet gebeuren. Ik heb goede hoop dat de Chinese onderhandelaars met een goed resultaat thuis zullen komen." 

Schuld onder controle

Een ander hot topic, dat beleggers ervan weerhoudt China op te zoeken, is de Chinese schuldenberg. De Chinese kredietgroei is in de afgelopen jaren tamelijk uit de hand gelopen, moet ook Miao Li toegeven.

Maar, zo houdt zij haar gehoor voor, de Chinese regering heeft ook deze kwestie onder controle. "Sinds 2016 is de regering bezig met de restructurering slechte leningen en het instellen van nieuwe regels. Chinese schulden zullen niet tot een financiële crisis leiden."

"Chinese schulden zullen niet tot een financiële crisis leiden"

Dat de verschillende westerse kredietbureaus vorig jaar de Chinese kredietstatus hebben verlaagd is volgens haar niet terecht. "In de analyses is te weinig rekening gehouden met de verbeterde winstgevendheid van het Chinese bedrijfsleven." 

Met de Chinese winsten gaat het weer de goede kant uit

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Obligatiemarkt verder open

Voor de transformatie van de Chinese economie is 2018 volgens Miao Li een belangrijk jaar. "China zal zijn markt verder openen. Dat betekent onder meer dat de Chinese obligatiemarkt een internationaler karakter moet krijgen.

"De Chinese obligatiemarkt is inmiddels, na VS en Japan, de derde van de wereld, maar slechts 2% van de Chinese schuld is in handen van niet-Chinezen."

Door het beleggingsvehikel Bond Connect kunnen internationale obligatiebeleggers steeds vrijer shoppen. De keuze was nog nooit zo groot.

Internationale beleggers ontdekken Chinese obligatiemarkt

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus