Nieuws

Vaarwel gratis geld, hallo beursvolatiliteit

Mohamed El-Erian is er zeker van dat de Fed en de ECB hun monetaire beleid verder zullen verkrappen. Dat dit voor meer marktinstabiliteit zorgt, is een vervelend neveneffect. Maar het hoeft toekomstige beurswinsten niet in de weg te staan.

Mario Draghi maakte zes jaar geleden faam met zijn what-ever-it-takes-uitspraak. Voormalig Fed-voorzitter Ben Bernanke gaat de geschiedenis als Helicopter Ben.

Beide centralebankvoorzitters hebben de financiële markten een enorme dienst bewezen met hun goedkoopgeldbeleid, maar het wordt nu afkicken geblazen.

Dat is de centrale boodschap van Mohamed El-Erian (foto) in een opiniestuk voor Bloomberg. Fed-voorzitter Jerome Powell is volgens de invloedrijke economische adviseur van verzekeringsconcern Allianz vastberaden om voort te zetten waar zijn voorganger Janet Yellen mee is begonnen, namelijk het verhogen van de rente.

Vier keer omhoog

Na vier renteverhogingen tussen december 2016 en december 2017 zal de rente ook dit jaar vier keer omhoog gaan, met nog een te gaan in december. De Federal Funds Rate zal dan zijn opgeklommen tot 2,25-2,5%, tegenover een bandbreedte van 0,25-0,5% in 2016.

Dat is alleen nog maar de rente die de Fed rekent aan de banken. Aan het opkopen van honderden miljarden aan obligaties is al eerder een einde gekomen. Sterker, de Fed bereid zich voor op het versterken van de balans, dus de verkoop van obligaties.

In Europa zijn we nog niet zover, maar ook hier hoeven we ons volgens El-Erian geen illusies te maken. De ECB communiceert weliswaar wat vaag (zie de column van Edin Mujagic hierover), toch is duidelijk dat er ook voor Draghi & Co geen weg meer terug is. 

Bestrijden marktonrust geen prioriteit meer

El-Erian: “De signalen die de ECB afgeeft, weerspiegelen de signalen die de Federal Reserve al een tijdje verzendt. Ondanks de zwakte op de Amerikaanse woningmarkt, wat historisch gezien een indicator is voor een zwakkere economische groei en ondanks klachten van president Donald Trump, laten de topfunctionarissen van de Fed er geen twijfel over bestaan dat het hun intentie is om de rentetarieven verder te verhogen en de balans van de bank te versterken.”

Daar komt volgens El-Erian bij dat dit Fed-team, in tegenstelling tot zijn voorgangers, minder geneigd is met kalmerende woorden te komen als beleggers onzeker zijn.

El-Erian: "Laten we wel wezen, de toename van de marktinstabiliteit komt niet als verrassing. Het was sinds Bernanke begon met het nemen van onconventionele beleidsmaatregelen duidelijk dat het monetaire beleid van de Fed en de ECB erop gericht was de marktvolatiliteit de kop in te drukken om zodoende de economische activiteit te bevorderen. Maar even duidelijk was dat het de intentie was om hiermee te stoppen, zodra de economische omstandigheden dat toe zouden staan.”

Meer onrust

De vraag is wat dit betekent voor de financiële markten. El-Erian verwacht dat gedurende de fase van normalisatie van het monetaire beleid - die dus nog wel even kan duren - de volatiliteit eerder groter dan kleiner zal worden. "Maar op de lange termijn is het alleen maar goed voor de economie en de markten."

Hij laat zich er verder niet over uit of meer volatilteit volgens hem ook lagere koersen oplevert. Beleggers kunnen hoop putten uit de historie (zie een eerder artikel op IEXProfs).

Een opgevoerde rente door centrale banken blijkt namelijk slechts zelden gepaard te gaan met vallende koersen. Eerdere integendeel. De grote koerscorrecties komen meestal pas dan als de rentecyclus zijn top bereikt en de economie afkoelt - denk bijvoorbeeld aan 2000 en 2007. Daarvan is nu – zelfs met de zwakke Amerikaanse huizenmarkt – nog geen sprake.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie