Nieuws

Weinig mis met short selling

Short selling heeft volgens Duncan Lamont, hoofd reserach bij Schroders, onterecht een slechte reputatie. "Sommige short sellers handelen onethisch, maar short selling zelf is dat niet."

Short selling houdt in dat een belegger een aandeel van een aandeelhouder leent om het vervolgens onmiddellijk te verkopen in de hoop dat de prijs ervan zal dalen, zodat het aandeel later tegen een lagere prijs kan worden teruggekocht.

Zo op het eerste gelijkt lijkt het niet netjes om een strategie te volgen die erop gericht is financieel gewin te halen uit dalende aandelenkoersen. Het is de reden dat short selling in verband wordt gebracht met bedrijfsfaillissementen, marktmisbruik en de bezorgdheid van beleidsmakers over de ondermijning van financiële markten.

Maar de waarheid is complexer, vertelt Duncan Lamont (zie foto), hoofd research bij Schroders. "Short selling kan juist helpen om risico’s te beheersen en draagt zelfs bij aan een betere markt efficiency."

Short selling ondermijnt volgens Lamont niet direct de gezondheid van een bedrijf, net zo min als het kopen van aandelen van een bedrijf de fundamentals ervan verbetert. "Het is dan ook niet zozeer de vraag of short selling ethisch is, maar hoe beleggers short selling toepassen."

Lamont identificeert vier typen van short sellers:

1. De short selling stockpicker
"De stockpicker is niet veel anders dan een traditionele long-only aandelenbelegger die op zoek is naar ondergewaardeerde aandelen. De short selling stockpicker zoekt juist naar overgewaardeerde aandelen of aandelen die te maken hebben met structurele tegenwind die nog niet volledig in de prijs tot uitdrukking is gekomen. Door deze aandelen te shorten positioneert hij zich voor de verwachte waardedaling. Deze vorm van beleggen helpt de marktprijzen beter in balans te brengen en draagt zodoende bij aan de marktefficiency."

2. De activistische short seller
"De activistische short seller hanteert een meer extreme benadering door op zoek te gaan naar manieren om een koersdaling in gang te zetten. Hij zoekt de publiciteit en draagt argumenten aan waarom een bedrijf te hoog gewaardeerd zou zijn. Er zit een positieve kant aan, omdat het bestuur van het bedrijf zodoende gedwongen wordt bepaalde zwakke plekken in de bedrijfsvoering aan te pakken."

"Het zijn de extreme activistische beleggers die short selling een slechte naam bezorgen. Sommigen hebben zich zelfs schuldig gemaakt aan het verspreiden van ongegronde en kwaadaardige geruchten in de pers opdat de aandelenkoers van het bedrijf daalt en zij hun winst kunnen maken. Op deze manier kunnen zij gezonde bedrijven in financiële moeilijkheden brengen."

"Het zijn de extreme activistische beleggers die short selling een slechte naam bezorgen"

3. De risicomijdende short seller
"Shortposities kunnen ook gebruikt worden om risico's te beheersen in de portefeuille. Een belegger kan een aandeel kopen waar hij positief over is en tegelijkertijd een short positie innemen met een future op de beursindex. Deze aanpak heeft geen invloed op de gezondheid van individuele bedrijven, is low profile en geeft geen aanleiding tot ethische bezwaren.

4. De trendvolgende short seller
"Een trendvolger hoopt te profiteren van markttrends. Hij gaat long als de markten stijgen en short als de markten dalen. Dit zijn vaak kwalitatieve strategieën, die systematisch worden toegepast op basis van algoritmen. Door de emotioneel afstandelijke aard van deze beleggingsstrategie zijn beschuldigingen dat hierdoor prijsdalingen in gang worden gezet onzinnig."

Kortom, short selling an sich is niet verwerpelijk, maar dat wordt het wel als het onethisch wordt toegepast. "Sommige short sellers handelen onethisch, maar short selling zelf is dat niet."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie