Nieuws

Aandelen EM: Nu of nooit

Volgens vermogensbeheerder Newton IM vragen aandelen opkomende markten om gekocht te worden. Ze zijn namelijk niet alleen relatief goedkoop, maar ook valutair interessant.

Het is momenteel misschien wel het beste moment in jaren om in aandelen opkomende markten te stappen. Dat stellen Sophia Whitbread en Rob Marshall-Lee, respectievelijk portfoliomanager en hoofd aandelen opkomende markten bij vermogensbeheerder Newton IM (onderdeel van BNY Mellon IM).

Whitbread en Marshall-Lee wijzen met name op het enorme waarderingsverschil tussen aandelen en valuta van opkomende markten en de VS.

Met een koerswinstverhouding van bijna 28 lijkt de S&P 500 steeds sterk overgewaardeerd, terwijl aandelen opkomende markten na de recente sell off handelen tegen een koerswinstverhouding van nog geen dertien.

Hoewel de piek van de dollarkoers volgens Whitbread en Marshall-Lee misschien nog niet per is bereikt, heeft de munt toch al wat waarde verloren ten opzichte van bepaalde valuta uit opkomende markten.

"Ook hierdoor bieden aandelen uit opkomende markten duidelijk meer perspectief dan hun Amerikaanse equivalenten."

Vooral Chinese kansen

Newton IM ziet vooral kansen in Chinese aanbieders van consumentendiensten, zoals internet- en technologiebedrijven en de financiële sector. Deze bedrijfstakken bieden structurele groeimogelijkheden, vaak gebaseerd op de binnenlandse vraag in plaats van op de exportsector, die door de huidige handelsoorlog verder onder druk komt te staan.

De industrie rond elektrische auto’s gaat het volgens Marshall-Lee en Whitbread ook goed doen, gedreven door strengere regels rond de uitstoot van CO2 in China en Europa.

Minder schuld

Historisch gezien staan veel opkomende markten er volgens Newton gezien goed voor in internationaal perspectief. Het saldo op de lopende rekening ten opzichte van het bbp is in veel landen sterk verbeterd sinds de taper tantrum in 2013, toen de Fed het einde van het ruime monetaire beleid aankondigde en rentestijgingen opkomende markten zwaar raakten.

De staatsschulden van opkomende landen zijn gemiddeld genomen als percentage van het bbp weliswaar gestegen, maar deze ratio’s liggen lager dan in westerse landen.

Bovendien is het aandeel van buitenlandse schuldeisers gedaald. “Opkomende markten en hun valuta zijn hierdoor veel minder kwetsbaar geworden dan dat ze in het verleden waren,” aldus Whitbread.

Net als de overheidsschuld is ook de private schuld in opkomende landen gestegen, maar deze cijfers worden vooral gedreven door ontwikkelingen in Singapore, Hong Kong en China, zo voegt Whitbread toe. Wordt dit drietal niet meegenomen, dan is er veel minder reden tot zorg.

Chinese aandelen waren wel eens duurder

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie