Nieuws

Investeren in de trends van morgen

Kiest u voor een goed rendement of belegt u liever in een betere wereld? Door te investeren in bedrijven die zich nu al bezighouden met de mondiale trends van morgen, hoeft u niet meer te kiezen.

Advertorial

Pictet Asset Management, van oorsprong Zwitserse kiest ervoor om te beleggen in themafondsen die zich ieder focussen op een van de huidige actuele maatschappelijke vraagstukken. “Dat is een bewuste keuze, omdat het ons in staat stelt om de diepte in te gaan,” vertelt Marie-Laure Schaufelberger, senior productspecialist bij Pictet Asset Management.

“In 1995 openden we het eerste fonds, waarvoor we bedrijven selecteren die zich bezighouden met biotechnologie. In 2000 volgde ons waterfonds. Inmiddels beheren we tien themafondsen. Sommige zijn erg gespecialiseerd, zoals ons Timber-fonds, andere concentreren zich op relatief nieuwe trends zoals robotics of smartcity.”  

In 2010 opende Pictet AM het Global Environmental Opportunities fonds (GEO), waar inmiddels meer dan één miljard euro in geïnvesteerd is. “Je kunt dus moeilijk volhouden dat wij ons met een niche bezighouden,” zegt Schaufelberger. “Dat hoor ik weleens van collega’s bij andere investeerders, maar ik zie dat ook institutionele beleggers voorzichtig beginnen te kijken naar deze manier om de markt te benaderen.”

Bedrijven van de toekomst

Hoe gaan de fondsbeheerders van Pictet AM te werk? Er wordt een eerste selectie gemaakt van bedrijven die zich op dat speelveld begeven. Na een grondige analyse blijft een longlist van bedrijven over die de fondsbeheerders intensief gaan volgen. “We houden niet alleen op papier bij wat ze doen, maar gaan er ook op bezoek. We praten met de ondernemers over hun ambities en ook de hindernissen die ze tegenkomen.” De selectieprocedure wordt ieder jaar herhaald, om te zorgen dat alleen de allerbeste ondernemingen een plaats in het fonds krijgen. 

De bedrijven in het GEO-fonds komen uit verschillende sectoren, omdat duurzaamheid een breed begrip is. Dat gaat over niet alleen over hernieuwbare energie of het bouwen van katalysatoren voor auto’s, maar ook over de manier waarop voedsel geproduceerd wordt, hoe we de afvalberg kunnen verminderen, energiezuinig bouwen, enzovoort. “Bedrijven die zich daarmee bezighouden hebben de toekomst,” stelt Schaufelberger. “En daar pikken wij dan weer de allerbeste uit.” 

Zo zit er een bedrijf in het fonds dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van verpakkingen van recyclebaar karton, die de plastic verpakkingen in de supermarkt kunnen gaan vervangen. Een ander ontwikkelt enzymen waarmee voedsel langer houdbaar wordt en we dus minder hoeven weg te gooien. En wat te denken van een high-tech-methode om menselijke hormonen, bijvoorbeeld afkomstig van anticonceptiemiddelen, uit ons afvalwater te filteren. Daarmee kan de vissterfte flink worden teruggedrongen. Allemaal slimme ideeën die niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook economisch rendement opleveren. 

Duurzaam groeit harder

Want dat blijft natuurlijk net zo belangrijk. “De duurzame sector groeide de afgelopen jaren 6 tot 7% harder dan de economie in het algemeen,” stelt Marie-Laure Schaufelberger. “En wij zijn ervan overtuigd dat er alleen maar meer goede ondernemers met duurzame ideeën bij zullen komen.”

Met zijn themafondsen probeert Pictet AM ondernemingen die in de toekomst succesvol zullen zijn nu al te identificeren. Daarbij ligt de nadruk op mondiale ontwikkelingen die de wereld in de hoge mate zullen gaan bepalen. Voor de bewuste belegger, die een goed rendement net zo belangrijk vindt als een betere wereld, is het Pictet-Global Environmental Opportunities fonds daarom het overwegen waard. 

Wilt u op de hoogte blijven over beleggen in megatrends meld u dan hier aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief  of ga naar onze website.


Dit document wordt alleen gebruikt voor informatieve doeleinden en vormt geen aanbod tot aankoop of verkoop, aanbeveling of beleggingsadvies. Deze informatie is vastgesteld op basis van gegevens, voorspellingen, prognoses, verwachtingen en hypothesen die subjectief zijn. De analyse en conclusies zijn de uiting van een opinie, gebaseerd op de gegevens die beschikbaar waren op een specifieke datum. De effectieve ontwikkeling van de economische variabelen en waarden van de financiële markten kunnen aanmerkelijk afwijken van de meegedeelde indicaties in dit document.

 


Advertorials vallen buiten verantwoording van de IEXProfs redactie.

Lees meer

Impact beleggen