Nieuws

ABP winnaar Benchmark Verantwoord Beleggen Pensioenfondsen

ABP, het pensioenfonds voor overheid en onderwijs, is het fonds met het best ontwikkelde maatschappelijk verantwoord beleggen beleid, aldus de VBDO.

De VBDO Benchmark verantwoord beleggen door pensioenfondsen in Nederland 2018 is vandaag gepresenteerd in Rotterdam. Het is voor de twaalfde keer dat de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) deze benchmark onder de vijftig grootste pensioenfondsen heeft uitgevoerd.

Voor de eerste keer in de twaalfjarige historie van de Benchmark, is ABP hoger geëindigd dan PFZW (Pensioenfonds Zorg en Welzijn).

De top drie bestaat dit jaar respectievelijk uit: ABP, PFZW en een gedeelde derde plaats voor BpfBOUW en BPL Pensioen, het pensioenfonds voor de agrarische sector. Deze vier fondsen zijn de eerste fondsen die de hoogst haalbare score van vijf sterren hebben behaald.

Middenmoot snagneert

VBDO heeft in goede dialoog met de pensioenfondsen mogelijkheden tot verbetering besproken. Directeur Angélique Laskewitz: "We zien dat de top tien best presterende fondsen ook echt verbeteringen heeft doorgevoerd. Zij geven het goede voorbeeld aan de stagnerende middenmoot."

Bij de middenmoot is vrijwel geen stijging te zien ten opzichte van het jaar daarvoor. Net als vorig jaar blijft het beleid van de pensioenfondsen over het algemeen nog te vrijblijvend, volgens de VBDO.

Dit blijkt uit het feit dat 50% van de pensioenfondsen geen lange-termijn duurzaamheidsdoelstellingen heeft gesteld. Slechts enkele pensioenfondsen hebben doelstellingen die tijdgebonden zijn en hebben een visie die verder reikt dan een paar jaar.

Duurzame richtlijnen

Hoewel de top twee wordt ingenomen door de twee grootste pensioenfondsen, zijn er ook pensioenfondsen die laten zien dat de grootte niet hoeft te bepalen hoe goed een pensioenfonds presteert. BPL, dat met zestien miljard beheerd vermogen duidelijk kleiner is dan de andere fondsen die vijf sterren krijgen, is een voorbeeld voor andere kleinere fondsen.

Ook SNS Reaal, nummer 46 op basis van beheerd vermogen, heeft al jaren een zeer uitgebreid maatschappelijk verantwoord beleggen beleid en eindigde op de achtste plaats. De fondsen die de grootste stijging lieten zien, zijn Pensioenfonds Detailhandel en Pensioenfonds PGB.

Het is hard nodig dat pensioenfondsen duidelijke duurzame richtlijnen stellen aan vermogensbeheerders en hierover met hen in gesprek gaan. Laskewitz: "De know how bij de pensioenbestuurders moet snel verhoogd worden, zodat vanuit visie echt gestuurd gaat worden op duurzaamheid, in plaats van dat het een afvinklijstje voor vermogensbeheerders is."

De vijftig grootste fondsen beheren een totaal vermogen van 1226 miljard euro. Dat is 92% van het totaal aan beheerd vermogen van alle Nederlandse pensioenfondsen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's