Nieuws

Wanprestatie actieve Nederlandfondsen

Volgens S&P Dow Jones hebben actieve Nederland-beleggingsfondsen het laatste jaar een absolute wanprestatie geleverd. Geen van de acht gevolgde fondsen wist de index te verslaan.

Actieve beleggingsfondsen die zich richten op Europa verslaan de markt slechts af en toe. Toch doen ze het als groep nog niet eens zo slecht. Dat valt niet te zeggen van actieve fondsen die zich richten op Nederland.

Volgens een onderzoek van de Amerikaanse indexproducent S&P Dow Jones Indices wist tussen juni 2017 en juni 2018 geen enkel van de acht door hen gevolgde Nederlandfondsen de benchmark te verslaan (de S&P Netherlands BMI).

De Nederlandfondsen deden het daarmee veel slechter dan ander Europese landenfondsen. Positieve uitschieters waren Spanje, Zwitserland en Zweden. 

Europe Scorecard

Dat valt te lezen in de SPIVA Europe Scorecard. S&P Dow Jones geeft daarin geen informatie over welke fondsen zij heeft vergeleken met de index. Ook blijft een verklaring voor de achterblijvende resultaten achterwege.

Pan-Europese beleggingsfondsen deden het in het onderzoek duidelijk beter. Van de 1101 gevolgde fondsen wist weliswaar 59% de Europese benchmark niet te verslaan, maar allemaal bij elkaar konden ze dat wel met 28 basispunten (3,75% versus 3,47%).

De Nederlandse fondsen bleven steken op een gemiddeld rendement van 4,96% tegenover de Nederlandse index die met 9,83% opliep.

Lange termijn

Op de lange termijn blijven de resultaten ook voor de actieve Europafondsen erg magertjes. Over een periode van tien jaar slaagden slechts 13% erin een beter resultaat dan de index te halen. In Nederland was dat 7%.

De Nederlandse fondsen haalden over die periode wel een positief rendement van 4,88% op jaarbasis. De index deed het echter twee keer zo goed met 9,29%. In Europa kwamen de actieve fondsen uit op 5,47% tegenover 6,28% voor de S&P Europe 350-index.

Nederland was op indexniveau wel een van de best presterende markten van Europa de voorbije tien jaar. Alleen Zweden en Denemarken deden het beter met percentages van boven de 11%.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022