Nieuws

Nederlandse pensioenfondsen zijn wel erg voorzichtig

Nederlandse pensioenfondsen hanteren hoge levensverwachtingen en lage toekomstige rendementen, zo blijkt uit een groot internationaal onderzoek van Willis Towers Watson.

De Nederlandse pensioensector springt er in een landenonderzoek van Willis Towers Watson op verschillende manier uit. In het rapport Global Survey of Accounting Assumptions wordt op een rij gezet welke schattingen er zijn over rendementen en levensverwachtingen in zeven rijke volwassen landen. Nederland blijkt behoorlijk voorzichtig.

Nederlanders worden oud

Bij de levensverwachting bijvoorbeeld zitten Nederlandse pensioenfondsen in de absolute top. Voor een nu 40-jarige man is de resterende levensverwachting als hij 60 wordt bijna 30 jaar. Bij iemand die nu 60 is ligt dat op 26 jaar.

In andere landen liggen deze verwachtingen een stuk lager. In Duitsland bijvoorbeeld twee tot drie jaar lager. In Japan zelfs vijf jaar lager, terwijl Japanners momenteel toch bijna drie jaar langer leven dan Nederlanders.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Voor de pensioenfondsen is de levensverwachting van groot belang omdat rekening moet worden gehouden met toekomstige verplichtingen. Hoe langer mensen na hun pensionering leven, des te meer geld er opzij moet worden gelegd.

Nederlandse pensioenfondsen renderen matig

Maar de levensverwachting is niet het enige waar de Nederlandse pensioenfondsen het zekere voor het onzekere nemen. Ook de verwachte beleggingsrendementen worden tamelijk laag ingeschat. Zo rekenen Nederlandse pensioenfondsen voor 2018 op een rendement van 2,75%, terwijl collegapensioenfondsen om ons heen daar ruim boven zitten.

De Duitse pensioensector rekent bijvoorbeeld op 3,6% en de Canadezen op 5,25%. De Amerikanen, waarvan 40% van de pensioenpot in aandelen is omgezet, gaan zelfs uit van een plus van 6,75%. Alleen Zwitsers zijn voorzichtiger in hun aanname. 

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Daar staat dan wel tegenover dat het verwachte Nederlandse rendement ten opzichte van 2017 licht is opgelopen, terwijl dat in de meeste landen licht daalde. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de andere opbouw van de beleggingsportefeuille.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen