Nieuws

Duurzaamheid krijgt vorm in Zuidoost-Azië

Economie en duurzaamheid zijn de laatste decennia niet bepaald hand in hand gegaan in Zuidoost-Azië. Maar de trend buigt zich in de goede richting volgens Oxfam.

Zuidoost-Azië heeft decennia van grote welvaartsgroei achter de rug, maar helaas wordt die welvaart steeds minder eerlijk verdeeld en gaat ten koste van het milieu en grote uitdagingen voor de mensenrechten. Denk aan de sweatshops in Bangladesh of het kappen van regenwouden in Thailand en Maleisië.

Toch zijn er genoeg redenen om positief te zijn voor de toekomst, zegt Lilian Mercado, regio-directeur van Oxfam International in een bijdrage voor het Asean World Economic Forum.

Van initiatieven ter bevordering van sociale en ecologische duurzaamheid in de Cambodjaanse landbouw- en kledingsector tot bedrijven die werken met arme gemeenschappen in Thailand en Laos en fair-trade bedrijven waarvan de winst wordt teruggegeven aan producenten.

Achterstand voor vrouwen

Van drie ontwikkelingen is Oxfam vooral onder de indruk. Ten eerste neemt het aantal sociale bedrijven toe die werken aan loonpariteit en leiderschapskansen voor vrouwen. Dat kan een van de grootste oneerlijkheden in het systeem wegwerken. Vrouwen verdienen namelijk gemiddeld slechts 70-90% van wat mannen verdienen.

Dat kan de economie als geheel een flinke boost geven. De Asian Development Bank heeft uitgerekend dat als het percentage vrouwelijke werknemers stijgt van 57,7% naar 66,2%, dit het bruto-inkomen per persoon met 30% kan doen stijgen in slechts een generatie.

Bewuste consumenten 

Opmerkelijk is ten tweede dat Zuidoost-Aziatische consumenten veel groener en socialer denken dan menigeen zal vermoeden.

Zo geeft 64% van de consumenten aan meer te willen betalen voor eerlijk en milieuvriendelijk geproduceerde goederen. Dat is volgens Mercado meer dan in het welvarende Europa en de Verenigde Staten.

Ten slotte lijken overheden niet achter te willen blijven bij de ESG-trend. Bedrijven die voldoen aan de normen van fair-trade krijgen steeds meer ondersteuning.

Overheid doet mee

Neem bijvoorbeeld Vietnam waar nieuwe wetgeving wordt ontwikkeld voor sociale bedrijven. In Singapore heeft het ministerie voor sociale en familieaangelegenheden hulp aangekondigd voor sociale bedrijven.

In Thailand heeft de regering een speciaal sociaal economisch bureau opgericht en zijn er belastingvoordelen voor fair-trade bedrijven. En in Maleisië is er een sociaal fonds opgericht om fair-trade bedrijven financieel te ondersteunen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie