Nieuws

Markten malen niet om politiek

Economische groei en beursoptimisme verklaren volgens Ben Carlson de bullmarkt in de VS. Politieke ontwikkelingen zijn daaraan volkomen ondergeschikt.

Dreigende handelsoorlog, valutacrises in Turkije en Argentinië, Iraanse olieboycot, Italiaanse bankensores, droogte overal en een onruststoker in het Witte Huis. De verontrustende nieuwsberichten vliegen beleggers om de oren.

De redenen om zorgen te hebben nemen eerder toe dan af, schrijft Ben Carlson in zijn nieuwste blog. "Mede door de snelle verspreiding van nieuws via internet, lijken het er meer dan ooit."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Toch snelt de Amerikaanse beurs van het ene record naar het andere. De S&P 500 staat dit jaar bijna 10% hoger. Small caps doen het nog beter met 13%.

De midcaps blijven met 9% wat achter, maar de Nasdaq 100 doet het met 19% dan weer fantastisch. Onheilspredikers krijgen maar niet gelijk.

Ideologie telt niet

Hoe is dat toch mogelijk? Hoe kan een beurs bijna ononderbroken tien jaar achtereen stijgen? Ben Carlson, die blogt voor A Wealth of common sense, heeft wel een idee waarom dat zo is. Het heeft in de eerste plaats en vooral te maken met de economie. In de VS draait die fantastisch, in Europa een stuk minder. Logisch dat er een verschil is tussen het koerstempo van aandelen uit de nieuwe en oude wereld.

Carlson: “Markten interesseert het niet wie er president is. Mensen horen dit misschien niet graag, maar het klopt wel. Het enige wat beleggers interesseert zijn inkomsten, rentetarieven, trends en sentimenten. De aandelenmarkt en de economie zijn belangrijker dan de acties van een enkele persoon of regering."

Carlson gelooft dus ook niet dat de beurs in elkaar stort als Trump aftreedt. Dat was een dreigement die deze recent de wereld in twitterde. "De markt kan altijd vastlopen, maar ik vermoed dat het niet door het aftreden van Trump zou gebeuren. Ideologie telt niet voor de markten.”

Patroonherkenning

Waar geven de markten dan wel om? Naast de harde economische data van het hier en nu zijn dat volgens Carlson verwachtingen. De beurzen kijken altijd vooruit en zelden achteruit. Zo lang er geen recessie in zicht is, denderen beurzen voort. 

Daar komt bij dat mensen altijd op zoek zijn naar patronen, zegt Carlson. “We zien iets een paar keer achter elkaar gebeuren. Eerst wordt dat vaak nog genegeerd, maar er komt een moment dat we beginnen te geloven dat wat we zien, zich continue zal herhalen.”

Tulpen uit Amsterdam

Daar komen we natuurlijk op een hellend vlak, meent Carlson. “Het is een beursstrategie die werk, tot hij niet meer werkt.”

Nieuwszender CNBC had er onlangs een simpel, maar leerzaam filmpje  over: Het ontstaan van luchtbellen en dan in het bijzonder de tulpenmanie in het Nederland van de zeventiende eeuw.

Eerst is de groep mensen die koerswinsten boeken nog betrekkelijk klein. Maar het is aanstekelijk tot bijna iedereen tulpen heeft. Een tulpenbol was op een gegeven moment omgerekend 50.000 dollar waard. Tot een paar mensen zich achter de oren begonnen te krabben en winst namen. De paniek die volgde was enorm. Nederland was het eerste land met een echte luchtbel. De bitcoin volgde vorig jaar hetzelfde patroon.

Carlson: "Zodra het duidelijk wordt dat een patroon doorbroken is, is er meestal een overreactie bij beleggers in de andere richting. Dat is de reden waarom bullmarkts redelijk kalm verlopen, maar er bij een bear markt paniek uitbreekt.”

Goede vooruitzichten

Waar staan we nu? Carlson heeft daar een interessante theorie over. Je zou verwachten dat het internet met zijn bergen aan informatie zorgen voor een beter functionerende markt. Maar volgens Carlson is dat niet zo. 

"Iedereen heeft een opinie over alles, wat er voor heeft gezorgd dat mensen denken in extremen. Alles is zwart of wit, goed of slecht, links of rechts, etc…. Het is momenteel zeker niet zo dat alles rozengeur en maneschijn is, maar bij de marktparticipanten die in patronen denken, is goed of slecht niet interessant. Wat telt, is dat de economische situatie nog altijd verbetert.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie