Nieuws

Koers pond voorspelt harde brexit

Het koersverloop van het Britse pond voorspelt volgens valutahandelaar Bart Hordijk van Monex weinig goeds voor de aanhangers van een zachte Brexit. Zijn inschatting: de koers van de pond zal nog verder dalen.

Als de koers van het Britse pond als graadmeter kan worden beschouwd van de kansen op een zachte Brexit, dan voorspellen de nieuwste ontwikkelingen weinig goeds. Zonder een duidelijke aanleiding zakte de Britse pond vandaag door de 1.10 eurogrens.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De scherpe daling van de pond is volgens valutahandelaar Bart Hordijk van Monex Europe een duidelijk teken dat het sentiment rondom sterling negatief is. "Dat bleek al eerder uit de positieneming van speculanten gerapporteerd in het CFTC’s Commitments of Traders Report. "Let op de groene lijn in de grafiek."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Opties met een looptijd van 3 maanden schetsen eenzelfde beeld. Hordijk: "Er worden meer opties gekocht om te beschermen tegen een zwakkere dan tegen een sterkere pond."

Verdere daling pond

Het is volgens Hordijk niet verbazingwekkend dat markten nerveuzer worden over een ordelijk Brexit proces, nadat de afgelopen weken in het teken stonden van het plannen van een no brexit-deal en de deadline voor de brexit-besprekingen werd verschoven naar midden november. "Dit geeft Britse bedrijven slechts drie maanden tussen het besluit en de daadwerkelijke Brexit in maart. Het zorgt voor onzekerheid die de Britse economie sowieso niet ten goede zal komen."

Het lijkt er daarom volgens Hordijk op dat de gifbeker voor het pond nog niet helemaal leeg is.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie