Nieuws

Zal Powell zijn poot stijf houden?

Vanmiddag (onze tijd) spreekt Fed-baas Jerome Powell in Jackson Hole. Zal hij zich iets aantrekken van het gefit van Donald Trump?

Vanmiddag om vier uur Nederlandse tijd zal Fed-baas Jerome Powell een speech geven. Hij is, samen met andere (centrale) bankiers, drie dagen in Jackson Hole. 

Nu is dat elk jaar zo en niet altijd is er veel sappigs te melden van het bankseminar. Dit jaar zullen beleggers extra opletten, want Donald Trump zit al weken te fitten op de Fed. 

Trump trekt zich niet zoveel aan van conventies, dat blijkt. Maar de Amerikaanse president ging deze week een – voor beleggers – belangrijke grens over. Hij liet in een interview met CNBC weten “displeased” te zijn over de renteverhogingen van de Federal Reserve, aldus IEXProfs-columnist Edin Mujagic deze zomer.

Trump noemde Powell deze week niet zo dovish als hij had gehoopt. 

Effecten op de dollar

De verwachting is dat Powell gewoon doorgaat met het Fed-beleid; gestage stapjes omhoog met de rente. 

Maar de woorden van Powell kunnen ook een opstuwend effect hebben op de dollar. Zal hij iets zeggen over toegenomen handelsspanningen tussen de VS en China? En heeft dat effect op zijn beleid?

Volgens de Fed-dunds-futures is de kans op een renteverhoging in september 96%. Maar Ian Lyngen, head US rates strategy bij BMO Capital Markets, verwacht nu ook dat de Fed de rente in december weer verhoogt (slechts 63% van de beleggers verwacht dat).

Alleen maar om te voorkomen dat het lijkt alsof Powell naar Trump luistert. 

Meer schuld in lokale valuta

En heeft zijn speech invloed op emerging markets? Een sterke dollar is nooit goed voor EM, al hebben de meeste landen nu meer schuld in lokale valuta dan voor de kredietcrisis. 

Tot slot zullen ook obligatiebeleggers met aandacht naar de woorden van Powell luisteren. Zal er nog iets wijzigen in het beleid waardoor de vlakke yield curve (het verschil tussen de korte en de lange rente) in ieder geval niet nog kleiner of zelfs negatief wordt?

Dat is een teken van een mogelijke Amerikaanse recessie. 

De verwachting is dat Powell zich kalm houdt. Hij wil geen Twitteroorlog met de president. Wat hij precies zal zeggen (en niet zeggen), leest u binnenkort in het verslag van de Jackson Hole meeting van Edin Mujagic. 

 

 

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie