Donald Trump beweert dat de beurs instort als hij gedwongen wordt te vertrekken. Maar is dat wel zo?
Bloomberg ging op onderzoek uit en kwam tot de conclusie dat het helemaal niet zoveel uitmaakt of hij aanblijft, of niet. Zij wijzen op de economische fundamentals, of zoals oud-president Bill Clinton in 1992 zei: "It's the economy stupid."
Correctie is altijd mogelijk
Om te beginnen stelt Bloomberg vast dat de beurs sinds het aantreden van Trump met 20% op jaarbasis gestegen is, nadat deze onder zijn voorganger Barack Obama ook al met een historisch gezien abnormaal tempo opliep.
Of Trump nou aanblijft of niet, het zou niet meer dan normaal zijn als er in de nabije toekomst een correctie komt. De analisten die zij spraken geloven echter niet dat die correctie lang kan duren.
Kristina Hooper, Chief Global Market Strategist bij Invesco:
"Allereerst is het zeer onwaarschijnlijk dat president Trump wordt afgezet. Maar als het toch zover komt dan zullen we uiteraard te maken krijgen met meer volatiliteit en misschien een tijdelijke uitverkoop van aandelen, maar ik denk dat dergelijke marktbewegingen van korte duur zijn. Er zijn twee redenen waarom:
- De belangrijkste elementen uit zijn economische agenda zijn al doorgevoerd: belastinghervorming en deregulering. Andere doelen die hij nastreeft, met name zijn handelsbeleid, zijn niet bevorderlijk voor groei en zelfs zorgelijk voor veel bedrijfsleiders.
- De belastinghervorming is een geschenk voor de economie en dat zich uit blijven betalen. Het zal de groei van het bbp de komende jaren vergroten. Sterker, de afgesproken overheidsprojecten (cbo-projecten) zullen de komende jaren een steeds positievere impact hebben op de groei. Want, mocht Trump worden afgezet, dan mag u ervan uitgaan dat Mike Pence het stokje overneemt, want die heeft een sterk trackrecord voor het stimuleren van de groei in zijn staat Indiana.
Tenslotte mogen we niet vergeten dat de aandelenmarkt verrassend veerkrachtig blijkt te zijn als het monetaire beleid ruim is. En aangezien zelfs na een paar renteverhogingen er nog altijd sprake is van een aantoonbaar accommoderend beleid, is een zekere portie beursoptmisme op zijn plaats."
Craig Erlam, een senior marktanalist bij Oanda in London:
"De markten hebben een rally doorgemaakt dankzij de belastinghervorming onder Trump, en dat was terecht gezien de stijging van de bedrijfswinsten. De koersen zijn niet gestegen op basis van iets wat er niet komt als Trump vertrekt. Van de andere kant is het wel zo dat als er een fase van politieke instabiliteit komt die uitmondt in minder groei, dan heeft dat wereldwijde implicaties."
Greg Valliere, chief global strategist bij Horizon Investments:
"De economie groeit, opgepept door stimuleringsmaatregelen, met bijna 4% en de werkloosheid is gedaald tot onder 4%. Als de handelsconflicten dit najaar ook nog tot bedaren komen, denken wij daarom nog steeds dat de koersen verder omhoog kunnen.
Wat zich hier in Washington afspeelt, schept voor de buitenwereld misschien geen fraai beeld, maar zolang Trump niet volledig ontspoort, zullen beleggers beseffen dat ze gebruik moeten maken van de hun geboden kansen.
Het is veder waar dat de kans groter is geworden dat de Democraten een meerderheid krijgen in het Lagerhuis. Dat zou betekenen dat er op zijn vroegst komende winter een debat op gang kan komen over het al dan niet afzetten van Trump. Toch houden we zelfs dan vast aan ons optimisme omdat het onwaarschijnlijk is dat ook de Senaat Trump afvalt."
Nixon en Clinton
Volgens Bloomberg biedt de historie weinig aanknopingspunten voor beleggers. De impeachment van Richard Nixon in februari 1974 (Watergate) ging weliswaar gepaard met een sterke daling van de beurs, maar dat was, in tegenstelling tot nu, midden in een bearmarkt. En bij Bill Clinton (Monica Lewinsky) bleef de beurs gewoon doorstijgen.
"De aandelenmarkten lijken zich van die politieke ontwikkelingen dus weinig aan te trekken, en wij denken dat ze daar gelijk in hebben,” zegt Nicholas Colas, medeoprichter van DataTrek Research. “Wat telt zijn de lage rente, de sterke dollar en de robuste bedrijfswinsten. Dat zijn de zaken waar beleggers naar kijken.”