Nieuws

Fonds Bill Gross nog maar 1,2 miljard dollar groot

Superbelegger Bill Gross heeft de markt tegen. Beleggers in het fonds zoeken massaal de uitgang. De waarde van zijn unconstrained obligatiefonds is dit jaar al met 40% gedaald.

Het fonds dat Gross beheert, het Janus Henderson Global Unconstrained Bond Fund is dit jaar al 834 miljoen dollar aan beheerd vermogen kwijtgeraakt, schrijft Citywire.

Het fonds is nu slechts 1,2 miljard dollar groot, terwijl Gross bij Pimco verantwoordelijk was voor wel 300 miljard dollar.

Beleggers halen hun geld weg bij Gross wegens tegenvallende prestaties. Janus Henderson Investors topman Richard Weil zei vorige week dat Gross een verschrikkelijk jaar heeft en dat hij op korte termijn helemaal verkeerd zit met zijn portefeuille.

En dat niemand daar meer van baalt dan Gross zelf. 

Kan de obligatiekoning het nog wel?

Maar Weil staat nog wel achter (voorheen) de beste obligatiemanager ooit. Gross werd ook wel de obligatiekoning genoemd.

De koning heeft afgelopen jaar een rendement behaald van -6,8% (peers deden gemiddeld -0,2%) en in over drie jaar is het rendement van zijn fonds -1,6% (peers 7,1%) 

Is de obligatiekoning zijn mojo kwijt? Gross ging ervanuit dat de economische groei in Europa zou versnellen en die in de VS zou vertragen. Hij heeft ingezet op een hogere yield voor Duitse staatsobligaties (lagere prijzen) en een lagere yield voor Amerikaanse treasuries (hogere prijzen).

Gross noemde het de trade van de eeuw. Alleen komen zijn verwachtingen vooralsnog niet uit. En u kent de uitspraak die aan John Maynard Keynes wordt toegedicht: "De markt kan langer irrationeel blijven dan dat een belegger solvabel kan blijven."

En ondertussen zijn er kapers op de kust. BlackRock lanceerde deze week ook een go anywhere-obligatiefonds. Nu Gross onderaan het lijstje van rendementen van niet-traditionele obligatiefondsen van Morningstar bungelt, is er wellicht geld te halen van ontevreden Gross-beleggers. 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie