Nieuws

ABN AMRO MeesPierson: Liever grondstoffen dan cash

ABN AMRO MeesPierson is positiever over grondstoffen. De private bank heeft de positie in deze beleggingscategorie verhoogd van neutraal naar overwogen. Verder blijft het sterk geloven in de kansen van risky assets.

ABN AMRO MeesPierson doet klanten inmiddels de suggestie – advies is met de huidige regelgeving te sterk uitgedrukt – om hun positie in grondstoffen ten koste van liquiditeiten uit te breiden. De grootste private bank van Nederland rekent erop dat grondstoffen een hoger rendement opleveren dan de magere vergoeding op spaargeld. Vooral een stijging van de olieprijs kan beleggers geld opleveren.

Ralph Wessels, hoofd beleggingsstrategie bij ABN AMRO MeesPierson: "Hoewel we rekening houden met het risico dat de olieprijs op korte termijn licht daalt, verwachten we dat deze in 2019 en 2020 gaat stijgen. Iran zal namelijk minder olie exporteren vanwege de Amerikaanse sancties en in Venezuela is de olieproductie lager. Dat resulteert in beperktere groei van het aanbod. Tegelijkertijd groeit de vraag naar olie gematigd met 1,5 miljoen vaten per dag. Daarom heeft het Economisch Bureau van ABN AMRO de prognose van de olieprijs naar boven bijgesteld."

"We verwachten dat de olieprijs in 2019 en 2020 weer gaat stijgen"

Ralph Wessels
Ralph Wessels

Breed gedragen prijsherstel

Ook bij andere componenten van de grondstoffenindex verwacht ABN AMRO MeesPierson prijsherstel. Binnen de subcategorie landbouwgrondstoffen wordt het herstel gedragen door de positieve prijsontwikkeling van cacao-, koffie- en sojabonen. "Vanwege de aanhoudende groei van de wereldeconomie voorzien we ook in de categorie basismetalen prijsstijgingen," aldus Wessels.

En goud dan? Dat beleeft allesbehalve een fijn jaar. Wessels: "Onze verwachting is dat de prijzen van goud, zilver en platina de komende weken een bodem bereiken en dat deze edelmetalen in 2019 weer in prijs stijgen."

Bodem goudprijs komt in zicht

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Liever aandelen en vastgoed dan obligaties

Maar grondstoffen is zeker niet de enige beleggingscategorie waar ABN AMRO MeesPierson positief over is. De private bank blijft vooral gecharmeerd van risicovolle beleggingscategorieën en geeft daarom nog altijd de voorkeur aan aandelen en vastgoed boven obligaties.

In juli verhoogde ABN AMRO MeesPierson de positie in Amerikaanse aandelen naar overwogen en verlaagde de positie in Europese aandelen naar onderwogen. De private bank houdt hieraan vast. ABN AMRO MeesPierson blijft – ondanks de recente sell-off – neutraal over aandelen uit opkomende markten.

Wessels verklaart: "De Amerikaanse economie groeit vrolijk verder, gesteund door belastinghervormingen en een ondernemersvriendelijk beleid. Ondertussen zijn de vertrouwensindicatoren in Europa en Azië gedaald en is de groei er ook vertraagd. In Europa verwachten we dit jaar toch nog altijd een trendmatige groei, al is deze minder uitbundig dan in 2017. De steeds hardere taal over een dreigende handelsoorlog en de stijgende olieprijs zijn hier mogelijk debet aan."

"De Amerikaanse economie groeit vrolijk verder, gesteund door belastinghervormingen en een ondernemersvriendelijk beleid"

Voor de opkomende markten bestaan er bij Wessels zorgen over de economische groeivertraging van China. Ook constateert hij dat de afstraffing van de Turkse lira een negatieve invloed had op de valuta van andere opkomende markten. "Toch denken we dat het besmettingsgevaar van Turkije naar andere opkomende markten beperkt blijft."

Behoorlijke groei bedrijfswinsten

ABN AMRO MeesPierson vindt het beleggingsklimaat nog steeds aantrekkelijk. Nu we sinds vandaag te maken hebben met de langst durende bullmarkt aller tijden is er volgens de private bank nog genoeg reden om in te stappen. Dat optimisme is vooral gestoeld op de bedrijfswinsten. Na goede cijfers over het tweede kwartaal gaat de private bank voor de rest van 2018 en 2019 uit van een behoorlijke groei van de bedrijfswinsten.

"We verwachten nog altijd een solide, wereldwijde economische groei, aangevoerd door de Verenigde Staten," vertelt Wessels. "We denken dat de inflatie slechts bescheiden stijgt en niet in die mate dat centrale banken een sterkere aanscherping van hun monetaire beleid toepassen. Risico's van vooral politieke aard zijn weliswaar toegenomen, maar we verwachten niet dat de wereldeconomie hierdoor zal ontsporen. Van een regelrechte handelsoorlog gaan we ook niet uit, omdat die in niemands belang is."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen