Nieuws

De Turkse lira kan nog lager

Het vertrouwen in de Turkse economie en munt is compleet weg. Volgens de FT inventariseert de ECB de schade bij Europese banken na de duikvlucht van de lira. Hoe eerder Turkije hulp zoekt, hoe beter.

"Hallo, met de ECB. Heeft u nog veel Turkse lira in de boeken staan?" Volgens de Financial Times (even de Bloomberglink voor de niet-abo's) hebben met name Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, UniCredit en BNP Paribas expsosure naar lira. 

Maar de ECB vindt de toestand rondom de lira nog niet kritiek, aldus de krant. Het gevaar bestaat dat banken die geleend hebben aan Turkije (overheid of bedrijven) het valutarisico niet hebben afgedekt.

Overigens willen de banken geen commentaar geven op het rondje inventariseren van de ECB, aldus de FT. 

Lira giert omlaag

Ondertussen zakt de lira door zijn hoeven. Sinds de financiële crisis is de munt niet meer zoveel kwijt geraakt ten opzichte van de dollar. Dit jaar al meer dan een derde van zijn waarde. 

De rente op Turks staatspapier is door het dak gegaan. De staat betaalt nu 20% voor een tienjarige lening. Dit doet beleggers denken aan de problemen in China (2015) en Griekenland (2010-2015), die destijds ook de hele markt negatief beïnvloedden. 

En dan helpt de houding van president Erdogan om het vertrouwen in de Turkse munt en economie terug te winnen ook niet. Volgens BNR zou hij het Amerikaanse spreekwoord (the dollar is our currency and their problem) omdraaien en zeggen: "Zij hebben de dollar, wij hebben god."

 

Hoe nu verder?

De Turken zijn niet zomaar uit de problemen. In de kluis van de Turkse centrale bank ligt maar een beperkte hoeveelheid buitenlandse valuta om klappen op te vangen. Dit zou ertoe kunnen leiden dat de Turken het IMF vragen hen financieel te komen redden, schrijft de WSJ. 

Mits ze aan de strenge voorwaarden die de IMF aan zo'n bail-out stelt willen voldoen. De Grieken hebben er jaren mee geworsteld, weet u nog? 

Paul McNamara, investment director emerging-market debt bij GAM International Management (zie ook tweet hierboven) denkt dat hoe sneller het IMF wordt ingeschakeld, hoe beter. 

En gezien de omvang van de Turkse markt en het geringe gewicht in de MSCI Emerging Markets Index, lijkt het gevaar voor verspreiding van de Turkse problemen naar andere Europese of opkomende markten volgens Charlie Robertson, global chief economist bij Renaissance Capital, klein. 

 

Maar het kan altijd erger....

Lees meer over  de lira en andere valuta in onze valutaspecial

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie