Nieuws

Barsten in de huizenbubbel

Na jaren van stijging begint de huizenmarkt nu steeds meer barsten te vertonen. De oorzaak ligt onder ander bij oplopende rentestanden en strengere kredietvoorwaarden.

Woningbezitters hebben de laatste jaren weinig reden tot klagen gehad. De huizenprijzen zijn niet alleen in Nederland op hol geslagen, ook in grote delen van de rest van de wereld waren stijgingen van 10% per jaar geen unicum.

Maar volgens Bloomberg komen er barsten in het huizenwonder. In Londen dalen de prijzen al sinds 2014. In Sydney sinds een jaar, terwijl in New York en Beijing de verkoop van woningen is gekelderd.

Binnen Europa zijn er verder grote zorgen over de zwaar oververhitte huizenmarkten van Noorwegen en Zweden. Alleen de landen uit de eurozone hebben nog weinig last van een terugval.

IMF waarschuwt

Het Internationaal Monetair Fonds heeft onlangs gewaarschuwd voor een kettingreactie. De huizenprijzen zijn vooral in de grote steden gedreven door buitenlandse investeerders zoals Arabieren, Russen, Noren en Chinezen.

In Berlijn zijn bijvoorbeeld veel Noorse beleggers actief die hun eigen markt te duur vonden. Mochten de prijzen in Noorwegen dalen dan zullen deze investeerders hun beleggingen elders wellicht ook herzien, zo waarschuwt het IMF.

Lage rente

De belangrijkste drijfveer voor de prijzen was de afgelopen jaren de lage rente die het voor zowel particulieren als professionele beleggers erg interessant maakte om in huizen te beleggen. Precies daar wringt de schoen, want afgezien van de eurozone, is de rente aan het oplopen in veel landen. 

In Londen kunt u bijna spreken van een perfect storm, want daar stijgt niet alleen de rente, de economie draait ook niet zo lekker sinds het Brexit-besluit.

Woningen op de beste locaties in de stad zijn al 18% gedaald sinds de piek in 2014, en aangezien er tegelijkertijd nog altijd veel nieuwbouwwoningen bijkomen, lijkt het eind nog niet in zicht.

Peking, Sydney en New York

In China is het vooral de overheid die zorgt voor prijsdalingen. De Chinese overheid maakt zich al geruime tijd ongerust over de oververhitte huizenmarkt en probeert die nu af te koelen met allerlei restricties. Het gevolg is dat de woningverkopen in Peking zijn gekelderd tot historisch lage niveaus. 

Min of meer hetzelfde geldt voor Sydney – een van duurste markten ter wereld - waar de prijzen in 2016 nog een sprong maakte maar daarna zijn gaan dalen.

In Manhattan (New York) valt het voorlopig nog mee met de prijsdalingen, maar uit het artikel van Bloomberg blijkt dat de verkoop van womingen wel is teruggevallen, meestal een voorbode van prijsdalingen.

De huizenmarkten in de eurozone vertonen nog weinig sporen van vermoeidheid. Wellicht komt dat op het moment dat de ECB – net als veel andere centrale banken - het roer omgooit en het monetaire beleid verkrapt, in plaats van verruimt, met als gevolg een hogere rente.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie