Nieuws

Dollar stijgt verder

Valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe voert drie steekhoudende redenen aan waarom het einde van de opmars van de dollar nog niet in zicht is.

Bart Hordijk, valuta-analist bij Monex Europe, houdt er ernstig rekening mee dat de dollar verder stijgt. Hij voert drie redenen aan waardoor de dollar verder aan kracht kan winnen en het weerstandsniveau van 1.15 kan doorbreken.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

1. Handelsspanningen goed voor dollar

De aanname dat Trump hard blaft, maar niet bijt wanneer het op handel aankomt, begint aan geloofwaardigheid te verliezen. Handelstarieven op staal, aluminium en Chinese goederen werden inderdaad ingevoerd en daarbovenop kwamen weer nieuwe dreigementen. Handelsminister Wilbur Ross zei zelfs dat de VS net zolang doorgaat totdat de Amerikaanse tarieven China meer pijn doen dan de represaillemaatregelen die de VS van China verwacht.

Hordijk: "Handelsspanningen zijn paradoxaal genoeg goed nieuws voor de dollar omdat investeerders in tijden van onrust nog altijd hun toevlucht zoeken in de gigantische en liquide dollarmarkt."

Bart Hordijk

2. Fed agressiever dan verwacht

Door de hoge Amerikaanse economische groei en doordat de ingevoerde importtarieven de inflatie omhoog jagen wordt inmiddels gerekend op een nog agressiever rentebeleid van de Fed. "Met name hogere inflatie zal de Fed ertoe bewegen om niet alleen in 2018 vier keer de rente te verhogen, maar wellicht ook in 2019 vier keer de rentehendel over te halen," aldus Hordijk.

Bijkomend voordeel is dat wanneer de Fed de rente nu verhoogt, dat ze meer ammunitie heeft om de economie later te ondersteunen met renteverlagingen wanneer de economie het lid op de neus krijgt en alle nadelige gevolgen van de handelsoorlog zich in volle sterkte laten voelen.

3. ECB kiest voor nog behoudendere koers

De schatting van de langjarige potentiële groei in de eurozone door de ECB bedraagt 1.5% per jaar. In de eerste twee kwartalen van 2018 bedroeg de groei respectievelijk 0.4% en 0.3%. Hordijk: "Mocht de economische groei in de tweede helft van het jaar op dit niveau doorgaan, dan groeit de eurozone economie onder haar potentieel op de lange termijn, wat betekent dat de economie iets ruimer wordt, niet krapper. Dit zal betekenen dat de ECB nog langere tijd haar inflatiedoelen niet haalt." 

De kerninflatie in de EU blijft momenteel schommelen rondom de 1%, ver verwijderd van het doel van 2% van de ECB. Het heeft er dan ook alle schijn van dat de ECB gedeeltelijk door politieke druk uit bijvoorbeeld Duitsland is overgegaan tot het afbouwen van het opkoopprogramma. Dat proces zou wel eens kunnen stageneren. Net als de Bank of Japan zou de ECB nog veel langer een uitermate ruim monetair beleid kunnen voeren, zoals ook monetair econoom Edin Mujagic verwacht.

Op naar de 1.13

Monex Europe ziet nog steeds sterkte op de lange termijn voor de euro tegenover de dollar. Op de korte termijn lijken er echter teveel zaken in het voordeel te spreken van de Amerikaanse munt, waardoor Monex de verwachtingen voor de EUR/USD voor de rest van 2018 naar beneden heeft bijgesteld. Doelkoers Q3: 1.13, Q4: 1.15.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Hachelijke voorspellingen

Maar voorspellingen zijn er om niet uit te komen. Vooral de valutamarkt heeft de neiging een geheel eigen koers te varen. Neem de euro/dollar-verwachting die begin dit jaar is uitgesproken. De consensus rekende op een EUR/USD-koers van 1,28 in het vierde kwartaal van 2018.

Hordijk: "Het verhaal erachter was dat het agressieve rentebeleid van de Fed al was ingeprijsd, terwijl de dip in de groei van de eurozone van tijdelijke aard zou blijken. De ECB zou niet anders kunnen dan snel het einde van het opkoopprogramma en het begin van renteverhogingen aankondigen. Het liep echter anders."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie